04:22, pet, 19. Apr

V primeru daljše preložitve ne bodo potrebna večja opravila na satelitih





Pri prvih slovenskih satelitih Nemo HD in Trisat, ki bi morala davi poleteti v vesolje, tudi v primeru daljše preložitve izstrelitve rakete vega ne bodo potrebna večja opravila, sta za STA danes povedala direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič in vodja projekta Trisat Iztok Kramberger. Verjetno bodo zgolj napolnili baterije.

Satelit TRISAT, vir: Univerza v Mariboru

Kot je povedal Kramberger, bodo informacije o tem, ali bodo še enkrat skušali izvesti izstrelitev ali pa bodo raketo in satelite razstavili ter jih znova pripravili na polet, prejeli v torek. Podjetje SAB Aerospace, ki skrbi za integracijo večine satelitov na tej raketi, vključno s Trisatom, bo opravilo analizo, na podlagi katere se bodo odločali, kako naprej.

S trenutnim stanjem baterij satelita lahko preživimo vsaj še en mesec,” je dodal vodja projekta Trisat z mariborske fakultete za elektrotehniko. “Če bo prišlo do aktivnosti, v katerih se bodo polnile baterije, pa bomo najverjetneje izkoristili to priliko,” je povedal. Drugih del na Trisatu, tudi v primeru daljše preložitve, ne bo treba opraviti, je še povedal.

Baterije bodo zelo verjetno napolnili tudi pri mikrosatelitu Nemo HD, je povedal Rodič. Njihov satelit bi sicer lahko v stanju pripravljenosti zdržal tudi do tri mesece. Problem so sosednji sateliti, še posebej Ion, ki je nameščen pod Nemom HD in v svoji strukturi nosi manjše nanosatelite. Za ponovno polnjenje njihovih baterij ga je treba sneti z nosilne strukture.

Ker za to potrebujejo dostop z dvigalom, moramo mi sneti antene in namestiti zaščite. Nato moramo počakati več dni, da opravijo delo, preden lahko mi ponovno vzpostavimo prvotno stanje. Torej imamo delo in stroške zaradi drugih,” je povedal direktor centra odličnosti. Tako bodo morali pri svojem satelitu paziti predvsem, da drugi med servisiranjem njihovih satelitov ne poškodujejo Nema HD, je pojasnil.

Rodič je dodal, da so preložitve izstrelitev rakete, kot se je večkrat zgodilo z vego, razmeroma pogoste. Kramberger pa je na drugi strani dejal, da so preložitve zanj nekaj novega. Ni pa to po njegovih besedah nič kritičnega.

Davi po srednjeevropskem času bi morala z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje poleteti raketa vega podjetja Arianespace s prvima slovenskima satelitoma na krovu, a že od sredine meseca izstrelitev preprečujejo močni višinski vetrovi. Pot slovenskih satelitov v vesolje so nekajkrat preložili že pred tem. Zdaj odločajo, ali bodo v kratkem poskusili raketo izstreliti še enkrat ali bodo vesoljsko plovilo in satelite razstavili in znova pripravili na polet. Slednje bi vzelo več tednov časa.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.