13:26, čet, 28. Mar

V Občini Destrnik pripravili dvoletni proračun





Občinski svet Občine Destrnik se je na 2. redni seji odločil, da bodo sprejeli dvoletni proračun, kar je bila tudi praksa sprejemanja proračunov v prejšnjem mandatu tudi trenutnega župana Franca Pukšiča. Investicije bodo na ta način lažje razporedili na dve leti. Sicer je občina še na začasnem proračunu vse do sprejetja proračuna za leto 2019 in 2020 vsaj do sredine februarja.

seja destrnik“Vedo vnaprej, če nekdo nekaj nima letos v programu, da bo to možno naslednje leto in sedaj smo na hitro pripravili proračun, ker smo na začasnem financiranju, to pa ne omogoča nekaterih zadev, ki bi jih morali speljati, tako kadrovskih kot tehničnih,” razlaga Pukšič. V predlogu proračuna za leto 2019 je predvidenih za nekaj več kot 2,4 milijone prihodkov in 2,3 milijona odhodkov, všteto pa je tudi poplačilo kreditov v višini 132 tisoč evrov. Medtem pa jev predlogu proračuna za leto 2020 predvidenih dobrih 3 milijone prihodkov in slabe 3 milijone odhodkov. Sprejetje proračuna načrtujejo na seji občinskega sveta 13. februarja, tako da bi občina Destrnik po mnenju župana lahko pričela v drugi polovici februarja normalno delovati.

Občina se bo znova zadolžila

Tudi v letošnjem letu se bo občina zadolžila za 80 tisoč evrov, kar sicer narekuje tudi vlada. “Po mojem osebnem prepričanju je to v nasprotju z ustavo. To zadolževanje je že na ustavnem sodišču. Občina Destrnik pa gre že četrtič v to,” pravi Pukšič.
Nesprejetje OPN zavlačuje gradnjo obrtne cone
Svetniki so na tokratni seji razglabljali tudi o prihodnosti obrtne cone v občini Destrnik. Prejšnje vodstvo občine, je obrtno cono namreč izvzelo iz prostorskega načrta. Obrtna cona bi po mnenju Pukšiča danes že lahko bila zapolnjena. “Odločitev o neskladju v Občinskem prostorskem načrtu (OPN), bi moralo odločati ustavno sodišče, vendar sta bivši župan in občinski svet takrat to dokaj nepremišljeno izvzela iz Občinskega prostorskega načrta,” razlaga župan občine Destrnik. Danes imajo velik problem, saj lansko leto zadeve niso bile pripravljene tako daleč, da bi lahko koristili 1,4 milijona evrov, kolikor je bilo predvidenih sredstev za razvoj Spodnjega Podravja. Tako se je prejšnje vodstvo sprejelo odločitev, da namesto primerne obrtne cone gredo v manjšo investicijo obrtne cone na 70 arih v naselju Drstelja. “Na ministrstvu za gospodarstvu so razložili, da v kolikor v dveh letih ne zapolnimo tudi te cone v 70 odstotkih, bomo morali ta denar vračati,” zaključi Pukšič in doda, da gre za 400 tisoč evrov. Občinsko vodstvo si prizadeva, da bi ta sredstva v višini 400 tisočakov prenesli v predvideno obrtno cono v Janežovski vrh, kjer bi uredili obrtno cono s 5 hektarji, vendar je vse odvisno od OPN-ja. Potencial po besedah župana je, saj da že imajo investitorje, ki bi odkupili med 30 in 50 tisoč kvadratov obrtne cone, kar bi zagotovo pomenilo tudi veliko novih delovnih mest.

 

Namesto režijskega obrata javno podjetje
Kljub temu, da je v letu 2015 občina v namene varčevanja ustanovila režijski obrat, ki je nadomestil občinsko podjetje Gradnje Destrnik, se pod vodstvom župana Franca Pukšiča stvari znova obračajo v drugo stran. Zdaj bodo namesto režijskega podjetja ustanovili javno podjetje.

“Športnega centra pod šolo z umetno travo, s tartanom in tako naprej, danes Destrnik zagotovo ne bi imel, če ne bi imel lastnega podjetja. Ponudbe od zunaj so bile okrog 950 tisoč evrov, na koncu smo to zgradili s 550 tisoč evri z lastnim podjetjem. Če imaš lastno podjetje, imaš lahko tudi notranjo zadolževanje,” je za primerjavo orisal Pukšič. Javno podjetje bi lahko bilo ustanovljeno oziroma delujoče že v aprilu letos.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.