17:41, pet, 19. Apr

V novo leto so opolnoči vstopili tudi pravoslavni kristjani





V novo leto so opolnoči vstopili tudi pravoslavni kristjani, ki upoštevajo julijanski koledar. Ta 13 dni zaostaja za gregorijanskim, med drugim pa ga priznava Srbska pravoslavna cerkev. Prihod novega leta so pričakali na številnih zabavah, ki so med pripadniki pravoslavne veroizpovedi potekale tudi v Sloveniji.

pravoslavni božič mb (3)V Srbiji so osrednje prireditve na pravoslavno novo leto, ki ga imenujejo tudi srbsko novo leto ali julijansko novo leto, potekale v Beogradu. Tam pred mestno ali narodno skupščino običajno pripravijo koncert, opolnoči pa pred cerkvijo sv. Save nebo razsvetli ognjemet. Praznovanja na mestnih trgih pripravijo tudi v nekaterih drugih večjih mestih.

Gostinci na pravoslavno novo leto gostom večinoma postrežejo s tradicionalnimi srbskimi jedmi, ki so denimo čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru. Poleg postrežejo šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči pridejo na mizo tradicionalne sarme.

Poleg Srbske pravoslavne cerkve so opolnoči v novo leto vstopili pravoslavni kristjani v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

V Rusiji večina pravoslavnih kristjanov novo leto preživlja z družino. Še več kot deset dni po pravoslavnem božiču, 7. januarju, sta v navadi prepevanje božičnih pesmi in vedeževanje. Prav tako tudi v Gruziji praznik navadno pričakajo v krogu družine in bližnjih. Po pisanju portala Georgia Starts Here je njihova značilna novoletna slaščica iz orehov in medu gozinaki.

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni. Nekatere pravoslavne cerkve pa so skozi zgodovino sprejele t. i. Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve.

V Sloveniji se je po popisu prebivalstva iz leta 2002 za pripadnike pravoslavne veroizpovedi izreklo 2,3 odstotka oziroma približno 45.000 ljudi.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.