16:17, sob, 20. Apr

V Mariboru se odpira prva romska restavracija v Sloveniji





V Mariboru bodo konec tega tedna odprli romsko restavracijo Romani kafenava, ki je prva takšna v Sloveniji. Po besedah vodje projekta Štefana Simončiča iz društva Epeka so kulturno-kulinarični center oblikovali tako, da so upoštevali romsko kulturo in dediščino. V njem bodo nudili zaposlitev 15 osebam iz ranljivih skupin, tudi Romom.

Foto: MiaMedia
Foto: MiaMedia

Pogodbo za najem prostorov nekdanje picerije Ču Ču na Taboru so podpisali sredi novembra lani, po ureditvi vse potrebne dokumentacije pa so februarja začeli z obnovitvenimi deli. Ta so bila zahtevnejša, kot so pričakovali, saj se lokal nahaja v spomeniško zaščitenem objektu v t.i. Železničarski koloniji in je bil po izselitvi prejšnjega najemnika prepuščen propadu. Med drugim je bilo treba zamenjati vse inštalacije in doslej so za projekt porabili 80.000 evrov.

Za projekt imajo do leta 2015 na voljo 300.000 evrov, saj so pridobili sredstva iz evropskega socialnega sklada, zatem pa bodo morali preživeti na trgu. Po besedah Simončiča želijo prenoviti tudi podstrešje restavracije, obenem pa si želijo, da bi v novi podobi kmalu zaživel še preostali del doslej zapuščenega objekta, ki je v občinski lasti. Mestna četrt Magdalena tam med drugim načrtuje medgeneracijski center, a načrti zaenkrat ostajajo le na papirju.

Simončič kot največji uspeh tega projekta socialnega podjetništva šteje nove zaposlitve, še posebej za Rome, ki jih pesti velika brezposelnost. Do konca leta nameravajo v restavraciji zaposliti 15 ljudi, večinoma Romov. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri, so takšni projekti za Rome izjemnega pomena, saj se ti pri iskanju zaposlitve soočajo s številnimi predsodki. Želi si, da bi bilo takšnih projektov v prihodnje še več, saj je po njegovih besedah napačno prepričanje javnosti, da Romi ne želijo delati.

Simončič je ob tem pozval javnost k strpnosti do osebja v restavraciji, saj to niso profesionalni kuharji in natakarji, ampak si morajo izkušnje še pridobiti. Za morebitne spodrsljaje se bodočim strankam že vnaprej opravičuje, ne dvomi pa, da se bodo vsi prišleki v restavracijo počutili dobrodošli. Prav tako ne pričakuje nadaljnjih protestov okoliških prebivalcev, saj so, kot je dejal, razčistili pretekle nesporazume in verjame, da bodo odslej uspešno sobivali.

Uradno odprtje restavracije bo v soboto, raznovrsten program pa bo stekel že v petek in trajal ves konec tedna. Zatem bo restavracija odprta vse dni v letu, ob koncih tedna tudi z živo glasbo in vedeževalko. Nudili bodo romsko hrano, ki je mešanica različnih balkanskih kuhinj. Vse jedi so brez svinjine, saj so mariborski Romi po veroizpovedi muslimani.

Vir: STA

Druge novice

Comment

  • Obiskovalec

    8 aprila, 2014

    Q je sigurno navdušen 🙂

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.