12:27, sre, 24. Apr

V Mariboru se obeta občutna podražitev komunalnih storitev





Če bodo mestni svetniki naslednji teden na seji mestnega sveta potrdili predlagane cene, se v Mariboru obeta občutna podražitev komunalnih storitev. Povprečno mariborsko gospodinjstvo bo plačevalo več za 4,45 evra. Vodstvo občine in vodje javnih podjetij so danes povedali, da gre dvig cen pripisati predvsem zvišanju minimalne plače in drugih stroškov.

Mariborski župan Saša Arsenovič je na današnji novinarski seji povedal: “Dvig cen se bo seveda poznal, a če vemo, da do tega prihaja v največji meri zaradi dviga minimalnih plač, mislim, da je to prav, ker so to ljudje, ki tukaj živijo in si za svoje dobro delo zaslužijo tudi več kot minimalno plačo. Za to pa vemo, da ob vseh drugih dvigih cen ne zadostuje za spodobno življenje.” Poudaril je še, da je najprej kazalo na nujen skupen dvig cen v višini osmih evrov, a so z optimizacijo izvajanja komunalnih storitev uspeli doseči predlagano podražitev za 4,45 evra mesečno, “kar je štiri kave na mesec ali dva soka”. Ob tem je dodal: “Če želimo ohraniti kvaliteto storitev, moramo v to vlagati.” K podražitvi je po besedah direktorjev javnih podjetij ob dvigu minimalne plače prispevala tudi posledična nujna napredovanja drugih zaposlenih, višje cene odvzema odpadkov, nujna vlaganja v posodobitev voznega parka Snage, podražitve energentov ter širjenje obsega storitev.

Vir: Marprom facebook
Vir: Marprom facebook

Širjenje obsega storitev ima na primer pri Marpromu zaradi skorajšnje pridobitve drugega vozila za brezplačne prevoze po mestu Maister in tudi daljših voženj avtobusov zaradi obvozov zaradi del na cestah, se je izvedelo na konferenci, direktor Marproma Bernard Majhenič pa je izpostavil: “Naše cene se niso spremenile že 19 let, obseg dela in stroškov pa se stalno veča.” Cena avtobusne vozovnice za enkratno vožnjo, kupljena v predprodaji, naj bi se zdaj podražila s sedanjih 0,8 evra na en evro.

pokopališče, grobovi, dan spomina na mrtve

Za pitno vodo naj bi povprečno gospodinjstvo plačevalo nekaj več kot evro več na mesec, pol evra več za odvajanje komunalnih vod, za odvoz odpadkov v individualnih hišah pa evro. Nove cene naj bi začele veljati s 1. marcem. Podražile pa se bodo tudi storitve Pogrebnega podjetja Maribor, grobnine pa naj bi, po besedah direktorice Lidije Pliberšek, bile še vedno najnižje v Sloveniji.

Naslednji teden še o rebalansu občinskega proračuna za letošnje leto

Na seji mestnega sveta bodo naslednji teden med drugim obravnavali tudi rebalans občinskega proračuna za letošnje leto. Ta se zvišuje z 136 milijonov na 154 milijonov evrov. “Ob tem, da od države dobimo vsako leto manj denarja, glede na dejstvo, da stroški naraščajo, je sestavljanje proračuna vsako leto bolj zahtevno,” je povedala vršilka dolžnosti direktorice mestne uprave Mateja Cekić. Njeno mesto bo sicer naslednji teden prevzela mestna svetnica Arsenovičeve liste Nataša Rodošek. Kot je danes povedal župan, je ta že opustila svoje delovanje v mestnem svetu in tako izpolnila pogoje za imenovanje za novo v. d. direktorice mestne uprave.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.