08:20, tor, 16. Apr

V Mariboru opravili 40. Rez Stare trte





Na mariborskem Lentu so danes izvedli jubilejno 40. Rez Stare trte. Mesto je ob tej priložnosti poklonilo v dar cepiče najstarejše trte na svetu osmim partnerskim mestom in ustanovam doma in na tujem.

40. rez stare trte (2)Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati Rez Stare trte naznanja vrsto drugih dogodkov, ki se skozi vse leto odvijejo v Mariboru v povezavi s to izjemno naravno in kulturno dediščino.

Letos je prireditev potekala 40. leto zapored. Skupina agronomov, ki jo je imenoval direktor tedanjega Kmetijskega zavoda Maribor Jože Protner, je namreč 31. marca 1980 prvič v novejšem obdobju opravila poseg rezi. Ta dogodek se po navedbah Zavoda za turizem Maribor – Pohorje šteje za uvodno dejanje procesa revitalizacije in sistematične strokovne oskrbe stare žametne črnine na mariborskem Lentu, za katero je bilo pred tem ugotovljeno, da šteje od 350 do 400 let.

Rez Stare trte je tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti Maribor poklanja cepiče trte izbranim prijateljskim mestom in občinam. “Dogodek ima velik pomen, predvsem zaradi povezovanja,” poudarila direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch.

“Stara trta ima velik potencial, da lahko ponese naše mesto v svet. S trto tudi dokazujemo, da znamo ceniti zgodovino in na podlagi tega graditi zgodbe za naprej,” pa pravi novi gospodar Stare trte, mariborski župan Saša Arsenovič.

Letošnji prejemniki cepičev so Občina Ravne na Koroškem, ki bo trto zasadila ob 70-letnici osrednje koroške knjižnice dr. Franca Sušnika, ter Občina in župnija Razkrižje, ki bosta s tem zaznamovali 25-letnico priključitve k tedanji Škofiji Maribor. Kasaški klub Ljutomer bo prejel cepič za obeleženje 145-letnice prvih kasaških dirk na Slovenskem, Društvo vinogradnikov iz Ribnice na Dolenjskem pa za spodbudo ob 20-letnici njihovega delovanja.

Nekaj cepičev gre vsako leto tudi v tujino. Tokrat so šli v pobrateno mesto Osijek na Hrvaškem, nacionalni park Inujama ob reki Kiso na Japonskema, muzejski vinograd Stetten im Remstal pri Stuttgartu v Nemčiji ter na pobudo slovenskega konzulata v Monoštru še pred Slovensko hišo v Gornjem Seniku na Madžarskem.

Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.