13:20, čet, 28. Mar

V Mariboru odslej prvo mini polnilno središče za e-vozila





Mariborska energetska družba Energija plus je danes odprla svojo prvo mini polnilno središče za električna vozila v Mariboru, ki omogoča polnjenje treh vozil sočasno. Kot je ob tem poudaril direktor družbe Bojan Horvat, je to šele začetek, saj nameravajo do konca leta 2020 postati vodilni ponudnik tovrstne energije v severovzhodni Sloveniji.

polnilna postaja maribor (1)Dve sodobni polnilnici na Veselovi ulici, ki sta ju danes ob Horvatu slovesno odprla mariborski župan Saša Arsenovič in predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič, ponujata tri polnilna mesta, ki na enem omogoča polnjenje z močjo 50, na dveh pa z močjo 22 kilovatov.

Hitra polnilnica je namenjena vozilom z bolj zmogljivo baterijo, saj občutno skrajša polnjenje in v eni uri baterijo napolni za vožnjo med 200 in 300 kilometri. Tudi pri ostalih dveh polnilnih mestih gre za še vedno spodobno hitrost polnjenja z izmeničnim tokom, bolj primerni pa sta za manj zmogljiva vozila, pojasnjuje Horvat.

Ob tem so strankam ponudili tudi zanimiv pristop k plačevanju, saj lahko to naredijo prek aplikacije Easy Park, ki je v Mariboru že precej uveljavljena.

Kot je ob odprtju povedal župan Arsenovič, mariborska občina sledi trajnostnemu razvoju, ki prinaša številne pozitivne učinke za ljudi in okolje. Veseli ga, da tudi gospodarstvo sledi tej viziji, zato pozdravlja to naložbo. “Širjenje mreže polnilnih mest bo pripomoglo k večjemu številu uporabnikov e-vozil,” je še dodal župan.

Kot ob tem poudarjajo v Energiji plus, zaradi vse bolj strogih okoljskih zahtev v prihodnosti skoraj ne bo več avtomobilskega modela, ki ne bi bil elektrificiran, vse več pa bo tudi povsem električnih vozil. Za prelomno leto, ko bo na trgu dovolj ponudbe v vseh razredih in tudi za sprejemljivo ceno, strokovnjaki po njihovem štejejo leto 2020.

Po besedah prvega moža Elektra Maribor Soviča, elektrifikacija mobilnosti predstavlja osrednji del energetske tranzicije v okviru prehoda v nizkoogljično družbo. Povečevanje števila električnih vozil in polnilne infrastruktura bosta zahtevali obsežne ojačitve elektrodistribucijskega omrežja.

“Veliko naporov zato vlagamo v izgradnjo bolj močnega, robustnega in naprednega omrežja, v skladu s potrebami svojih uporabnikov in sprejeto opredelitvijo trajnostnega razvoja,” je še povedal Sovič.

Direktor njihove hčerinske družbe Horvat je napovedal, da je to šele začetek preboja podjetja med najbolj uveljavljene ponudnike energije in polnilne infrastrukture za razvoj elektromobilnosti v severovzhodni Sloveniji.

“Smo tik pred podpisom pogodbe za nakup devet polnilnih postaj na šestih lokacijah, ki jih je doslej upravljal Elektro Maribor, ob tem pa smo se uspešno prijavili na razpis Mestne občine Maribor, kjer smo pridobili pravico postavitve dodatnih šest lastnih polnilnih postaj. Skupaj bomo tako v letu 2020 na 13 lokacijah upravljali 20 polnilnih postaj,” je napovedal in dodal, da bodo ob tem ponujali tudi polnilno infrastrukturo za domačo in službeno rabo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.