09:35, čet, 28. Mar

V Mariboru bo zapelo 5500 otrok





Prihodnji torek, 13. junija se bo v Mariboru odvil veliki zborovski BUM, ki ga priprejajo organizatorji iz Narodnega doma. Glasbeni dogodek je namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z istim interesom – ljubeznijo do petja ter do glasbe.

Dogodek Zborovski BUM je nastal pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in strokovnim vodenjem Inge Breznik, s ciljem, da dvignejo kakovost dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje. “Poudarek je na domovinski vzgoji, zato vse pesmi izvajajo v slovenskem jeziku, vendar se tematika iz dogodka v dogodek spreminja,” so povedali včeraj na novinarski konferenci.

“Kulturni dogodek Zborovski BUM z množičnim zborovskim petjem osnovnošolskih otrok je zaključna, javno vidna faza celoletnega procesa pevske vzgoje v večglasnih šolskih mladinskih pevskih zborih in priprave otrok na javno izvedbo pevskega repertoarja v okviru dogodka Zborovski BUM. Dogodek se tradicionalno odvija na dve leti, s prizoriščem v Mariboru,” pravijo organizatorji.

BUM se je prvič odvil leta 2012 na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, kjer je sodelovalo 1.435 otrok pevcev iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Leta 2013 se je dogodek razširil na nacionalno raven. Množično petje 4.744 otrok iz 154 slovenskih osnovnih šol se je odvilo na stadionu Ljudski vrt v Mariboru. V letu 2015 je bil pevski dogodek nadgrajen z udeležbo 6.419 otrok pevcev in s plesno koreografijo 323 otrok plesalcev.

Mesto Maribor bo že četrtič v zadnjih šestih letih gostilo množico mladih pevcev v okviru kulturno – umetniškega dogodka Zborovski BUM 2017, ki se bo odvijal v torek, 13. 6., ob 17.00 uri na stadionu Ljudski vrt v Mariboru.

zbor bum

Ob spremljavi simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča bo pelo okoli 5.500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180-ih slovenskih osnovnih šol ter priznani operni pevci opernega ansambla SNG Maribor, in sicer sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec.

Dogodek bo povezoval Milan Krapež. Častni pokrovitelj Zborovskega BUMA je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Dogodek bosta popestrila mlada talenta Lenart in Timotej – WildArt. Za življenjsko ustvarjalno delo na področju mladinske zborovske glasbe se bomo zahvalili skladateljem Jakobu Ježu, Lojzetu Lebiču, Tomažu Habetu in Miru Kokolu.

Letošnji repertoar bo temeljil na operni tematiki tujih in domačih skladateljev, in sicer z odlomki naslednjih opernih del: Habanera iz Bizetove opere Carmen, Barkarola iz Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Zbor sužnjev iz Verdijevega Nabucca ter Napitnica iz Traviate, Papageno iz Mozartove Čarobne piščali, Poklon fantov in deklet iz Novakovega Figara ter Pesem kostanjev iz Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška.

Dogodek bodo gledalci in poslušalci lahko v živo spremljali brezplačno, na tribunah stadiona Ljudski vrt v Mariboru ali preko 1. programa Radia Slovenija, Radia Maribor in Radia Koper, saj bo vzpostavljen neposreden prenos v živo. Prireditev bo snemala RTV SLO ter ga predvajala na 1. programu televizije Slovenije, in sicer na državni praznik, 25. 6. 2017.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.