12:01, pet, 29. Mar

V Maribor prihaja ameriška univerza





Na Studencih, v t.i. MAKSovi luknji, bo do leta 2016 nastala ameriška univerza, kamor bi se prvi študentje lahko vpisali leta 2016 ali 2017. Gradbeno luknjo je kupil kuvajtski poslovnež Hilal Arnaout. V njegovem, okoli 20 milijonov vrednem projektu, bo iz praznine nastala American University of Maribor.

Arnaout je danes na konferenci v Selnici ob Dravi pojasnil, da je Maribor zanj posebno mesto. “O tem projektu sem dolgo razmišljal. Mislim, da Maribor potreuje svežo kri, še posebej na področju ekonomije. Odločili smo se, da bi bila mednarodna univerza najboljša rešitev”, je dejal.
Na bodoči univerzi bodo sprva tri fakultete: ena za področje mednarodnega prava, druga za področje informacijskih tehnologij, za tretjo se še niso odločili. “Začeli bomo z odprtim iskanjem najboljših arhitektov, povabili bomo Mariborčane in ljudi iz vse Slovenije, potem pa izbrali najboljšo ponudbo,” je povedal Arnaout.
Hilal-1
Prvo leto naj bi vpisali 500 študentov, v petih letih naj bi jih bilo 2.500: polovica slovenskih, polovica tujih. Predavali bodo profesorji iz tujine, medtem ko bodo ostali zaposleni Slovenci.

Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravca gre za najboljšo možno rešitev: na eni strani rešitev problema gradbene luknje in zaprte ceste, na drugi pa ta projekt mestu nosi dodano vrednost. Med drugim delovna mesta, denimo za zagotavljanje 2.500 študentskih prenočišč, lokalov. Službe tudi na področju turizma, gostinstva in nenazadnje kulture. Mesto namreč lahko, po mnenju župana, preživi samo, če se odpre v svet.
Hilal-4
Direktor mariborske mestne uprave Marko Žula pa je ob tem poudaril pravno-formalne vidike primera in izpostavil, da “v oči bodejo nekatera dejstva in številke”. Povedal je, da je bilo zemljišče, kjer so načrtovali Maks, leta 2006 prodano za 750.000 evrov. ZIM naj bi zanj po navodilu takratnega župana Franca Kanglerja leta 2010 plačal 2,2 milijona evrov. Žula je danes poudaril, da so bili vsi postopki v času sedanjega župana ustrezno izvedeni, zato ga “veseli”, da primer Maks preučujejo tudi kriminalisti. Revizijo vseh postopkov v zvezi s projektom pa sta že napovedala tudi nadzorni odbor občine in nadzorni svet podjetja ZIM.

MAKSova "luknja" na Studencih
MAKSova “luknja” na Studencih

Podrobnosti v oddaji Občinski informator 247 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.