04:25, čet, 25. Apr

V Kidričevem letos tretjina denarja za investicije





Občina Kidričevo je nedavno dobila skoraj sedem milijonov evrov visok proračun, pri čemer po besedah župana Antona Leskovarja približno tretjino denarja namenjajo za investicije. Med temi župan omenja predvsem ureditev kolesarske steze in pločnikov v Lovrencu, načrtujejo gradnjo krožišča v Kidričevem in obnovo znamenite kockaste ceste mimo Taluma.

 Občina KidričevoPribližno pol milijona evrov bodo letos namenili za obnovo občinskih cest, ki so jih deloma načeli ob gradnji kanalizacije, ob tem pa se lahko pohvalijo, da so s projekti, povezanimi s kanalizacijo, pri njih že zaključili. Nekaj denarja je namenjenega še za obnovo šol in vrtcev, pri čemer morajo plačati še del končane energetske prenove šole v Cirkovcih.

“V naši občini je priključek na kanalizacijo tako omogočen že vsem občanom, za zdaj pa je še nekaj več kot sto takih, ki tega niso storili. V nekaterih primerih gre za prazne hiše,” je še pojasnil Leskovar.

V Kidričevem se letos ne nameravajo zadolževati, jim pa ta možnost ostaja v naslednjih letih, ko se bodo lotili nekaterih evropsko sofinanciranih projektov. V tem mandatu si namreč obetajo za okoli 18 milijonov evropskih projektov, za katere bo občina morala prispevati dva milijona evrov. Zadnja leta so svojo zadolženost zniževali, trenutno ta znaša okoli 1,2 milijona evrov.

Na evropski denar v naslednjih letih računajo pri 13 milijonov evrov vrednem projektu gradnje obvoznice, za dodatnih 28 hektarjev bodo širili obrtno cono, za kar bodo porabili štiri milijone evrov in trenutno že pripravljajo vse potrebno za odkupe zemljišč, še 2,7 milijona evrov pa bo namenjenih za vzpostavitev kolesarskih povezav.

Po besedah župana gre za že odobrene projekte, razpis za začetek gradnje obvoznice pa pričakuje v letošnjem letu, tako da bi z deli začeli konec tega ali v začetku naslednjega leta. “Obvoznico naj bi dočakali nekje leta 2021, bo pa za nas in zlasti za naša podjetja to velika pridobitev, ljudje bodo razbremenjeni tovornega prometa,” je dejal župan občine, kjer sta največja delodajalca Talum in Boxmark.

Ob podjetniških načrtih si v Kidričevem vse bolj prizadevajo, da bi postali tudi turistična občina. Ob bok Bledu in Bohinju so se nedavno postavili z odločitvijo za najvišji možen dvig turistične takse, a Leskovar pravi, da pri njih trenutno praktično ni nočitvenih zmogljivosti, so pa tudi na ta način vsaj v slovenski javnosti opozorili nase.

Na področju turizma se preko projekta Visit Ravno polje za zdaj povezujejo z občino Starše, si pa želijo k temu privabiti še nekaj občin na desnem bregu Drave, predvsem Rače-Fram, Hajdino in Videm pri Ptuju.

Vsaj do začetka poletja bodo dobili tudi povsem novi športno-rekreacijski center Zeleno jezero na nekdanji gramoznici Pleterje. Trenutno zasebni partner v projektu opravlja asfaltiranje, poskrbljeno je za javno razsvetljavo in temelje za montažne objekte. Ob odprtju računajo, da bo začela delovati vlečnica na vodi, z obratovanjem pa naj bi začeli kamp, gostinski lokal, športna igrišča in učna pot za najmlajše.

Letos se v občini obeta tudi odprtje parka generacij in miru, kjer bodo predstavili različna obdobja Kidričevega.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.