14:26, pet, 29. Mar

V Celju ta konec tedna šest sejmov in festivalov





Ta konec tedna bo na celjskem sejmišču bogat sejemski vikend. V Celje prihaja sejemski “šestorček”.

Sejmišče bo v celoti polno, saj bodo v istem terminu na sejmišču 23. sejem Flora, 17. sejem Poroka, 14. sejem Altermed, 41. ApiSlovenija, 3. festival hrane in pijače Kulinart ter 3. Festival kave Slovenija. Na sejmišču se bo predstavilo več kot 480 razstavljavcev iz Slovenije in tujine. Sejme bo mogoče oba dneva obiskati med 9. in 18. uro, v Celjskem sejmu pa vabijo obiskovalce, da si dnevni program dogajanja pred obiskom ogledajo na www.ce-sejem.si in www.festivalkaveslovenija.si.

Pomembna novost letos sta dva degustacijska kupona, ki ju obiskovalci prejmejo ob nakupu vstopnice. Gratis kupona bodo lahko izkoristili za pokušino zdravih, domačih kulinaričnih dobrot ali za okusno kavo najboljših ponudnikov s tega področja v sejemski dvorani C. Šest sejmov in festivala sicer prinašajo ugodne nakupe izdelkov za pomladni začetek del na vrtu, prikaze novih trendov, številne nasvete za zdrav, vitalen in uravnotežen način življenja, neposreden stik z največjimi mojstri zdravega življenja ter številne priložnosti za pokušino zdravih kulinaričnih dobrot in najboljših vrst kave. V Celjskem sejmu poudarjajo, da se na šestih sejmih in festivalih obeta zares bogat razstavni in spremljajoči program, ki bo vsem obiskovalcem ponudil številne priložnosti za aktivno in koristno preživetje vikenda v Celju. Prepričani so, da lahko v razširjeni družbi pomladnih sejmov praktično vsak najde nekaj zase.

sejem Celje
23. sejem FLORA bo v sejemski dvorani K, kjer bo tudi skupinska predstavitev članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, dolgoletnega pomembnega partnerja sejma Flora. Cvetličarji, člani sekcije, bodo med drugim predstavili cvetličarske trende. Razstavljavci na Flori sicer napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. Bogato razstavno ponudbo sejma Flora, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, ponudbo loncev, korit in okrasnega posodja, zemlje, substratov, mineralnih in organskih gnojil ter sredstev za varstvo rastlin, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. Med drugim se bodo obiskovalci lahko podučili o negi orhidej (Tomažev evangelij gojenja in nege orhidej). Predavanja pripravljajo strokovnjaki Kluba Gaia (Užitno in cvetoče na balkonu, Praktične rešitve v okrasnem vrtu, Načrt zelenjavnega vrta z aplikacijo
naredivrt.si). O načrtovanju okrasnega vrta in novih trendih pri zasaditvah obhišnih vrtov bo spregovoril Modest Motaln, znani televizijski vrtnarki Metka T. Gomboc in Tina Ternjak pa bosta razkrili prednosti sirka in zakaj ga je potrebno ponovno posejati v naših vrtovih. Na njuni ustvarjalni delavnici o prednostih »prave« morske soli pa si bodo obiskovalci lahko izdelali lastno zeliščno sol za uporabo v kulinariki ali zeliščno kopalno sol. Strokovnjaki podjetja Micronatura d.o.o. bodo predstavili najpogostejše napake pri obrezovanju sadnega drevja in kako se jim izogniti. Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, pa bo razložila, kako se prideluje Ptujski lük in zakaj je poseben. Predavanje bo popestrila kulinarična pogostitev Lükarska južna. Sanja Lončar iz Društva Ognjič pa bo razložila kako pridelovati 365 dni v letu kljub vse bolj noremu vremenu.
Prava paša za oči pa bodo zagotovo tudi razstave tekmovalnih izdelkov mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev, ki se bodo na tradicionalnih državnih tekmovanjih letos pomerili že v petek (dan pred uradnim odprtjem sejmov). Tema tekmovanja mladih vrtnarjev je Velikonočni vrt. Mladi cvetličarji bodo morali izdelati dva izdelka, in sicer izdelati cvetlično kreacijo – fantazijo na temo Velika noč. Drugi izdelek pa je v rokah vezani šopek na temo Pomlad je tu. Mladi aranžerji bodo letos ustvarjali kreacije s športno obutvijo trgovine Mass. Novost letošnjega sejma Flora je tudi dogajanje v sejemski dvorani E, kjer si bo mogoče ogledati prikaz vrtnarske tržnice, ki jo pripravlja GIZ profesionalna vrtnarska družba. Iz družbe sporočajo, da bodo prvič predstavili profesionalno vrtnarsko zemljo za presajanje, ki je narejena po preizkušeni vrtnarski recepturi. Zemljo za tiste, ki cenijo domače znanje in slovensko proizvodnjo. Prav tako se bo mogoče naužiti lepot domače sivke, se sprehoditi med dišavnicami, preizkusiti doma vzgojene aloje, se založiti z vrtnarskimi materiali, rastlinami, gnojili, substrati … Tudi na bližajoče praznike ne bodo
pozabili. Za cvetoči vstop v pomlad pa bodo za obiskovalce razprli novi katalog Cvetje za poletje 2018, kjer ne manjka idej, nasvetov in novosti za vsak dan. Prvi predstavljajo tudi letošnji hit vrtnico LillyRose Wonder 5. V sejemski dvorani E se bodo predstavile še šole, Slovenski bonsaj klub, Botanični vrt Univerze v Mariboru in Društvo Vranske rožce, katerega člani bodo obiskovalce podučili o spretnosti izdelovanja rožic iz papirja.
17. sejem POROKA v sejemski dvorani L1 prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Na sejmu bo že osmo leto zapored velika promocijska razstava poročnih šopkov, s katero želita Celjski sejem in Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev OZS promovirati slovenske cvetličarne in njihovo kreativnost. Paša za oči pa bosta zagotovo tudi fantazijski modni reviji poročnih oblek v izvedbi Glammodels. Manekenke – med njimi bo tudi aktualna Miss Slovenije Maja Zupan – in manekeni se bodo letos »pomešali« med obiskovalce in jim tako maksimalno približali predstavljene kreacije.

Novost letošnjega sejma so brezplačne vstopnice za 1500 parov. Celjski sejem bo prvim 1500 parom, ki se bodo prijavili na www.ce-sejem.si, podaril brezplačni vstopnici za sejem. Na njem bo prvič tudi Outlet poročnih oblek in modnih dodatkov po ugodnih cenah. Bodoči mladoporočenci bodo lahko izbirali med poročnimi in svečanimi oblekami, čevlji, spodnjim perilom, nakitom, modnimi dodatki, blazinicami in drugimi dodatki, ki so del poročne opreme. Obeta se odprodaja moških svečanih oblek z do 50-odstotnim popustom.
V Salonu White Couture pravijo, da modne smernice poročnih oblek narekujejo veliko čipke, še posebej tattoo čipko v kombinaciji s krilom iz tila, padajočega šifona ali pa organze. Ne glede na modne smernice pa je izbira poročne obleke vedno odvisna od karakternih lastnosti neveste, oblike telesa in celotne poročne zgodbe, poudarjajo v Salonu White Couture in dodajajo, da za vsako nevesto vedno najdejo pravi poročni model.
Pri poročnih prstanih so letos v ospredju tanjši in ožji prstani, najbolj priljubljeni pa so takšni z diamanti, sporočajo iz Zlatarstva Mirage. Med kovinami je še vedno najbolj zaželeno belo zlato, prav tako je v modi rdeče zlato, največkrat v kombinaciji z belim zlatom. Poročna prstana sta skoraj edina stvar, ki par vsakodnevno spominja na njun poročni dan, zato je še kako pomembno kakšna sta. Pri izbiri poročnih prstanov si je zato potrebno vzeti čas, poudarjajo zlatarski mojstri.
Ključ do nepozabne poročne pravljice je sproščeno vzdušje, poudarja Urška Slapar, želimo.si, organizatorka porok in dolgoletna razstavljavka na sejmu. To bodo prikazali tudi na svojem razstavnem prostoru, kjer bodo pod šotorom predstavili nove poročne trende dekoracije, kjer so vse bolj »in« leseni in pleksi izdelki. Bodoči mladoporočenci bodo lahko poizkusili vrhunska vina in se posladkali z dobrotami njihove slaščičarke. Pri poročnih tortah pa je letos po izkušnjah slaščičarjev v Pohorski kavarni trend »marmorna« podoba
torte v različnih barvah. Lahko je celotna torta takšna, ali le kakšno nadstropje, toliko da pritegne poglede. Ostajajo pa v trendu tudi »naked cake« torte. Te so velikokrat dekorirane s svežim sadjem, v večini je to jagodičje, ali pa s svežim cvetjem. Vedno bolj priljubljene pa so tudi »semi naked cake torte«. Gre za torte, ki so delno obmazane s smetano, tako, da se še vidi biskvit. Dodatek, ki je postal priljubljen pri teh tortah, je čokolada, ki po robovih steče po torti in je v različnih barvah. 14. sejem ALTERMED znova prinaša skoraj 100 predavanj in predstavitev najboljših mojstrov zdravega življenja. Na svoj račun bodo prišli vsi, ki se želijo seznaniti z novimi zdravilnimi tehnikami, zdravim kuhanjem in super hrano za svoje dobro počutje in vitalnost.
Strokovnjaki Društva Ognjič bodo v sklopu različnih predavanj razložili kako ohraniti zdravje možganov in kako skrbeti za njih, kakšne so zdravilne moči začimb za otroke ter kako pridelati in uporabiti kakovostne začimbnice. Tudi konoplje se bodo dotaknili in razložili, zakaj je potrebno spremeniti odnos do nje. Društvo za človekove pravice Pest pa bo na sejmu pripravilo srečanje in pogovor z Rickom Simpsonom, ki pravi, da je kanabis pravica, ki izvira iz narave. Zadruga Konopko pa bo spregovorila o gradnji z industrijsko konopljo. Predstavili bodo prvo slovensko hišo, zgrajeno s tehniko brizganja konopljinega betona ter med drugim s partnerji pripravili še okroglo mizo kako izkoristiti potencial konoplje v Sloveniji.
V demo kuhinji bodo kuhali otroci in mladostniki, ki se bodo predstavili v okviru tradicionalnega nastopa Ekošol na Altermedu. Na sejmu se bo predstavilo 97 ustanov v mednarodnem programu Ekošola. Rdeča nit letošnjih predstavitev bo odgovorno s hrano ter lokalna pridelava hrane. Ekološki način kuhanja in peke, ki je primerno tudi za otroke in mladino, bo prikazala Emilija Pavlič, člani Slovenskega veganskega društva bodo kuhali veganske jedi in tudi sicer obiskovalcem predstavljali, kako enostavno je živeti na rastlinski prehrani. Člani Društva Ognjič bodo v demo kuhinji predstavili tri super pripravke za boljše delovanje možganov ter zdravilne moči začimb za otroke.
Na sejmu pa bomo izvedeli tudi, kdo je zmagovalec akcije Izbiramo najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji. Akcijo je nastala na pobudo projekta društva Skupaj za zdravje človeka in narave. K sodelovanju so povabili še revijo Zarja, Cankarjev dom in Celjski sejem ter Slovence pozvali, da izmed vseh avtorjev najrazličnejših prehranskih blogov predlagajo tiste, ki resnično navdihujejo, motivirajo in ozaveščajo. Med vsemi predlogi so jih izbrali deset o katerih so bralci ponovno glasovali in pet z največjim številom prejetih glasov se bo predstavilo na sejmu Altermed. Pet najbolj zdravih prehranskih blogov v Sloveniji, s katerimi smo po prepričanju partnerjev akcije dokazali, da znamo Slovenci ne le dobro, temveč hkrati tudi zdravo jesti je: 220 stopinj poševno, Brezgrešne sladice, Čarovnije z male kmetije, Midva kuhava in Teresamisu. V akciji so prejeli več kot 2200 glasov bralcev, od teh pa je zmagovalni blog prejel absolutno večino (več kot 1200 glasov).
Ekoci – Eko Civilna iniciativa Slovenije, gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen pa skupaj s Celjskim sejmom in partnerji organizira na sejmu Altermed tematski posvet kjer bodo gostje evropski poslanec dr. Igor Šoltes, predstavniki stroke, institucij, nevladnih organizacij in politike podali konkretne odgovore ter predstavili primere dobrih praks kaj lahko storimo sami, kako se pripraviti na podnebne spremembe in kaj storiti, da si zagotovimo hrano in naravne vire v prihodnosti. Na Izmenjavalnici semen pa bo možno izmenjati avtohtona, tradicionalna ali ekološka semena ter cepiče starih in obstojnih sadnih sort ter pridobiti dodatna znanja in se seznaniti z naravnimi materiali. V podporo gibanju za ohranjanje čebel od katerih je odvisna vsaka tretja žlica hrane na svetu in v čast 20. maju svetovnemu dnevu čebel bodo skupaj z Ajda Štajerska in partnerji podarili več tisoč semen ajde, kot medovite rastline za hrano živali in simbol premagovanja lakote.
Na sejmu bodo potekale še različne meritve kazalnikov zdravja v organizaciji Nacionalnega instituta za javno zdravje in Zdravstvenega doma Celje ter merjenje kostne gostote z Območnim društvom za bolnike z osteoporozo Celje. Zgodilo se bo tudi predavanje Spoznajmo revmo v organizaciji Slovenskega združenja zdravstvenih so/delavcev v revmatologiji.
41. ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), ima letos državo partnerico Madžarsko. Sejem prinaša predstavitev dobrih čebelarskih praks in ekološkega čebelarstva ter širok izbor čebelarske opreme, medu in izdelkov iz medu. Predstavili se bodo inovatorji, del dogajanja bo tudi razstava mednarodnega natečaja čebelarske fotografije ČZS 2018. Med letošnjimi novostmi so predstavitve slovenskih občin s področja apiturizma, apiterapije in drugih aktivnosti s področja čebelarstva. ČZS na ApiSlovenija pripravlja tudi poseben izziv za člane čebelarskih krožkov Razmišljaj kot čebela/čebelar, kjer bodo morali krožkarji uporabiti svoje znanje, pridobljeno v krožku, v kombinaciji s pametnimi telefoni. Vsi, ki bodo izziv uspešno opravili, bodo prejeli nagrado.

Osrednja tema strokovnega posveta, ki spremlja razstavni del ApiSlovenija, je letos prvi dan Sheme kakovosti – Ekološko čebelarstvo, drugi dan pa se bodo čebelarji posvetili dobrim čebelarskim praksam. Čebelarke in čebelarji obisk največjega sejma v širši regiji izkoristijo za ugodne nakupe opreme, pripomočkov in materialov za čebelarjenje pred začetkom sezone.
3. festival hrane in pijače KULINART prinaša pestro ponudbo domače in mednarodne kuhinje. Predstavili se bodo ponudniki lokalno pridelanih in domačih izdelkov, vinarji, pivovarji in kmetije iz vseh delov Slovenije. Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi mesninami, olji, v ponudbi bodo burgerji in izdelki iz čilija. Obeta se velika ponudba različnih vin, piva, sokov ter slovenskih in tujih žganih pijač. Spoznati bo mogoče tudi žgano pijačo brodka, ki je narejena iz presežkov kruha. Martin Kržič iz Žganjekuhe
Kržič pravi, da gre pri brodki za odgovor na družbeno problematiko zavržene hrane, saj zavržemo kar eno tretjino pridelane hrane.
Predstavila se bo Kmetija Vizjak, ki jo vodi dobitnik nagrade Inovativni mladi kmet leta 2017, na sejmišču bo tudi mojster slaščic Karim Merdjadi s svojimi makroni in kukiji. Obiskovalci bodo lahko izbirali tudi med različnimi izdelki za uporabo v kulinariki (posoda, stekleni izdelki, predpasniki …), si dali izdelati svoj graviran stekleni kozarec (graviranje bodo neposredno na sejmišču izvedli predstavniki podjetja Glashuta) ter se udeležili vodnih degustacij v vinoteki in pivoteki.

Na 3. FESTIVALU KAVE SLOVENIJA kot osrednjem dogodku na področju kave v Sloveniji bodo na svoj račun prišli mojstri in ljubitelji tega napitka. Obeta se največja izbira različnih vrst in blagovnih znamk kave ter najboljše opreme za profesionalno rabo in pripravo kave doma, na festivalu bo v živo prikazano praženje kave. Obiskovalci bodo lahko okušali kave različnih kavorodnih regij sveta, se podučili o tehniki vlivanja mleka (Latte art), različnih tehnikah priprave kave doma in v gostinstvu ter izvedeli vse o čiščenju in pravilni uporabi kavnih aparatov.
3. Festival kave Slovenija je tudi osrednji dogodek o kavi za gostince in bariste, ki se bodo lahko udeležili različnih delavnic in strokovnih predavanj. Novost letos je možnost pridobitve certifikata o opravljenem izobraževanju na temo italijanski espresso in ravnanja s kavnim aparatom. Na demonstracijskem prostoru festivala se bodo odvijali praktični prikazi vseh vrst priprave kave (aeropress, coldbrew, turška, moka, frenchpress, sifon, filter, espresso). Obiskovalci bodo lahko degustirali kavo pripravljeno po različnih načinih ter se tudi sami preizkusili v pripravi na različne načine. Na festivalu bo mogoče izvedeti tako, kaj vse vpliva na okus kave (pot od zrna do skodelice), kot tudi kaj se dogaja z mlekom med segrevanjem, ko dovajamo paro in kdaj razvije svoj idealen okus. Prav tako bo govora o kislinah, ki so spremljava vsakega vrhunskega vina, pri kavi pa jih težko dojemamo.
Oba dneva si bo mogoče ogledati še demonstracije napačno pripravljenega čaja in pravilno
pripravljenega matcha čaja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.