17:07, tor, 16. Apr

Ustvari si prihodnost! Postani inženir na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru





Današnje družbe si brez inženirjev, ki izhajajo iz študijskih programov Fakultete za strojništvo, sploh ne moremo več predstavljati. “Mi smo tisti, ki skrbimo za razvoj novih izdelkov na najrazličnejših področjih človeškega ustvarjanja. Mi smo tisti, ki razvijamo nove tehnologije, s katerimi proizvedemo nove izdelke,” pravijo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Napredek na področju tehnike in tehnologije žene naprej celotni svet, tudi vse storitvene dejavnosti in ne samo tiste panoge, ki so inženirjem, bližje. “Izbereš lahko svet, v katerem boš odkrival svoje ideje in razvijal nove izdelke, tehnologije in sisteme. Današnje strojništvo in oblikovanje tekstilnih izdelkov je pestro, saj zajema ogromno področij človekovega delovanja,” še pravijo. K temu pa dodajajo, da se vse začne z novimi idejami in s konstruiranjem novih izdelkov in strojev z uporabo najsodobnejše informacijske tehnologije. Brez obvladovanja naprednih proizvodnih tehnologij ne gre več. Njihova uporaba se odraža v proizvodnem procesu, zato je treba vse prej omenjene sestavine smiselno organizirati, da bomo svetu res ponudili nove izdelke.

Vir: Fakulteta za strojništvo UM
Vir: Fakulteta za strojništvo UM

Energetika, procesno in okoljsko strojništvo pridobivajo vedno večjo vlogo v času, ko so pred nami ekološki izzivi in je z energijo potrebno ravnati smotrno, zato imamo program Tehniško varstvo okolja. “Inženirji imamo ogromno idej, vendar ideja na papirju ni dovolj. Ideje je potrebno preveriti na trgu in jih spremeniti iz želje po nečem novem v pravo inovacijo, ki bo prinesla dodano vrednost posamezniku in širši družbi,” pravijo na fakulteti. Tega se naučijo študenti Gospodarskega inženirstva, ki inženirska znanja nadgrajujejo s poslovnimi znanji. Ko se strojništvo sreča z elektrotehniko, elektroniko in informatiko, govorimo o Mehatroniki. Le-ta razvija stroje in tehnologije prihodnosti. Tisti, ki vas zanima razvoj, oblikovanje in uporaba sodobnih tekstilnih materialov v različnih oblikah, pa se boste odločili za študijski program Tehnologije tekstilnega oblikovanja.

“Naša fakulteta je znana po tem, da usposabljamo izredno iskane inženirje, da naše študente službe čakajo, da smo prijazni do študentov, da študentom posreduje najnovejša znanja odličen pedagoški kader, ki za študente skrbi preko sistema mentorstva in tutorstva, da študenti pri nas delajo na realnih projektih, razvijajo svoje ideje, da lahko študenti del študija opravijo v tujini, da so naši programi izjemno aktualni in predvsem interdisciplinarni ter da smo enostavno “fajn”…,” dodajajo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Vir: Fakulteta za strojništvo UM

Znani so po ogromnem številu študentskih projektov, najbolj odmeven pa je razvoj lastnega dirkalnika nove generacije z imenom Formula Student, ki rohni po dirkališčih, in dosega lepe rezultate na mednarodnih tekmovanjih. “Študente pri delu podpira fakulteta in veliko število podjetij – sponzorjev projekta. Naši fakulteti so v ponos tudi študenti študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja. Njihova številna projektna dela nastajajo v okviru predmetov in samostojnega kreativnega dela, projektnih prijav in sodelovanja z gospodarstvom. Svoje kreacije kontinuirano predstavljajo na razstavah in modnih revijah. Ena izmed njih že nekaj let poteka v sklopu Meseca mode v muzeju – Moda in mladi, v Pokrajinskem muzeju Maribor,” še pravijo na maribrski Fakulteti za strojništvo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.