10:59, pet, 29. Mar

Uspešno izvedeno e-bike tekmovanje 2019





V Mariboru so uspešno izvedli dijaško in študentsko in tekmovanje z električnimi kolesi, pri katerem so tekmovali tako v izdelavi kot tudi v vožnji. Tekmovanje je namenjeno posameznikom in ekipam, ki razvijajo nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa. Ne nazadnje pa je njegov namen tudi splošno ozaveščanje o učinkoviti rabi energije v prometnem sektorju.

Tekmovalne ekipe so že takoj po prijavi v domačem okolju začele izdelovati svoja električna kolesa, ki so ga lahko umestile v cestno A-kategorijo ali v odprto B-kategorijo, pri tem pa so v prvi kategoriji sledile omejitvam, npr. da višina porabljenih sredstev ne sme presegati 700 evrov, držati pa so se morale tudi tehničnih karakteristik, da je nazivna moč motorja do 250 W, največja hitrost ne sme presegati 25 km/h, da ima električno kolo pedala, mehansko povezana z zadnjim kolesom. Pri odprti B-kategoriji pa je veljal en sam pogoj, da ima kolo električno podprt pogonski sistem.

e_bikes 2019. Avtor: Peter Kitak
e_bikes 2019. Avtor: Peter Kitak

V cestni A-kategoriji sta tekmovali dve ekipi: ekipa ECONO iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in ekipa ŠCV 01 iz Šolskega centra Velenje. V odprti B kategoriji pa je tekmovalo 5 ekip: ekipa ANEL iz Šolskega centra Ptuj Višje strokovne šole, ekipa PODGURJE, kjer gre za samostojen projekt dijakov in študentov iz Šolski center Novo mesto & Univerza v Ljubljani (FE in FKKT), ekipa FERI Raptor iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ekipa Bull Bikes, ki je samostojen projekt študentov iz Izobraževalnega centra Prah in Fakultete za družbene vede, ekipa ŠTROM iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor.

e_bikes 2019. Avtor: Peter Kitak
e_bikes 2019. Avtor: Peter Kitak

Zmagovalci
Ekipe so tekmovale v treh tekmovalnih disciplinah. V dopoldanskih urah sta potekala tekmovanji v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki in v premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica. Popoldan pa se je dogodek preselil v mestno središče, kjer je bila tretja tekmovalna disciplina spretnostna vožnja po poligonu.Na tekmovanje v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki je v cestni kategoriji A zmagala ekipa ECONO, v odprti kategoriji B pa ekipa PODGURJE. Na tekmovanju v premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica je v cestni kategoriji A zmagala ekipa ECONO, v odprti kategoriji B pa ekipa Bull Bikes. Na tekmovanju v spretnostni vožnji je v cestni kategoriji A zmagala ekipa ECONO, v odprti kategoriji B pa ekipa FERI Raptor. Poleg zgornjih treh tekmovanj se je v obeh kategorijah ocenjevala še izvirna tehnična rešitev, v kategoriji A pa še višina porabljenih finančnih sredstev ter tehnične karakteristike.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.