14:42, pet, 19. Apr

Ureditev vaškega trga v Jarenini razburila vaščane





Občina Pesnica je v letošnjem letu pričela z ureditvijo središča Jareninskega dola. Pri tem so naleteli na odpor vaščanov, ki so projekt označili kot površno pripravljeno predvolilno potezo, zahtevajo pa njegovo prilagoditev. Krajani so na občino podali pobudo, da se projekt zastavi drugače.

V zadnjem tednu avgusta je občina Pesnica pričela z deli okoli vrtca in osnovne šole v Jarenini. Nihče naj ne bi bil seznanjen s končno obliko ureditve, ki je zajemala odvzem dela otroškega igrišča z igrali na območju vrtca, pa tudi rušitev več kot 25 let starih dreves.

Na občino Pesnica smo poslali vprašanja v zvezi z ureditvijo vaškega trga in kot pravijo, želijo središče Jareninskega dola urediti tako, da bo vzpostavljen nov prostor za druženje in sodelovanje. Z novo urejenim igriščem in postavljeno prešo pa bo določen tudi nov značaj urbanega središča.

Igrišče v Jarenini, FOTO: Uroš Orož
Igrišče v Jarenini pred rušitvijo dreves, FOTO: Uroš Orož

Krajani se s takšno ureditvijo ne strinjajo, saj ta ureditev zmanjšuje površino otroškega igrišča, preša, ki bo krasila vaški trg, pa da ne spada na to lokacijo.

S postavljeno prešo bomo opredelili Jareninski dol kot pomemben del Zahodnih Slovenskih goric in ga postavili na turistični zemljevid območjaq LAS OVTAR Slovenskih goric. S tako ureditvijo pa se ureja tudi primerni prostor za organizacijo manjših prireditev, katerih del je lahko tudi trženje lokalnih pridelkov in proizvodov,” odgovarjajo iz občine Pesnica.

Zbrali 112 podpisov pobude

Krajani so na župana občine Pesnica Venčeslava Senekoviča naslovili pobudo, da se lokacija platoja s prešo izvede izven območja igrišča. “Smo proti zmanjšanju igralnih površin za potrebe vtrca. Asfaltno igrišče je dotrajano, kakor tudi podlaga. Zato smo zahtevali, da se podlaga in asfalt naredita z novo odvodnjo,” pojasnjuje pobudnik akcije krajanov, Uroš Orož.

Urejanje vaškega trga Jarenina; FOTO: Uroš Orož
Urejanje vaškega trga Jarenina; FOTO: Uroš Orož

Kot pravi, ne nasprotujejo sami ureditvi igrišča, saj je le to dotrajano in potrebno obnove. sporna je komunikacija občine pa tudi s samimi načrti. V pobudi sicer 112 podpisnikov zahteva, da občina najde novo lokacijo za prešo, saj po trenutnih načrtih ta zmanjšuje velikost igrišča.

Občina ne bo upoštevala predlogov krajanov

Na občini Pesnica sicer pravijo, da je vse pobude krajanov možno obravnavati v novem projektu in to šele po zaključku projekta v teku. “V primeru sprememb obstoječega projekta mora občina izvesti vse postopke, ki so bili pogoj za prijavo na razpis LAS OVTAR Slovenske gorice,” so pojasnili na občini Pesnica.

Medtem pa Orož razlaga, da je na občino podal zahtevo po preveritvi stanja glede ureditve vaškega trga in dobil odgovor, da je dokumentacija bila transparentno vodena in da imajo podpise krajanov. Vaščani so namreč bili presenečeni po tem, ko so dobili pojasnilo, kaj se bo zgodilo s trgom. “Dokumentacija je bila datirana iz julija 2017. Podpisi pa so bili res zbrani, cca.20 podpisov, ampak samo za rušitev dreves in ne za projekt, kot mi je bilo rečeno. Iz portala občine sem nato pridobil javno dostopno dokumentacijo, ki so je pokazal tudi drugim staršem. Odločili smo se, da pripravimo pobudo, v katero smo povabili tudi osebe, ki so podpisali za rušitev dreves v letu 2017. Podpise smo zbirali javno pred šolo, z objavo na Facebooku in z obiski krajanov iz centra vasi pa smo v cca. 3,5 ure zbrali 112 podpisov, ” pojasnjuje Orož.

Neodobravanje Senekoviča

Pobudo so krajani predali županu Senekoviču v ponedeljek 3.9.2018. Župan, kot pravi Orož, pobude ni sprejeli z odobravanjem, kaj šele da bi pokazal voljo o pripravljenosti. “Zaradi dogodkov na občini in kasneje tudi na domu, sem zadevo prijavil na policiji, ker je bilo z dejanji odgroženo moje življenje, tudi moje celotne družine,” še dodaja Orož.

Krajani so sicer predlagali še dodaten sestanek z občino, vendar se do danes to še ni zgodilo. Orož je še dodal, da je na splošlo v zadnjih 20 letih županovanja Jarenina močno nazadovala, enostavno obstala. “V kraju tako kroži govorica, da se bo snemal 2. del Kulaka, ker se od 1987 ni kaj dosti spremenilo, razen ureditev poslovja Dveri Pax,” tako Orož.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.