08:54, pet, 29. Mar

Upokojenci bodo pokojnine prejeli že danes





Decembrske pokojnine in druge dajatve bodo izplačane že danes in ne šele v sredo, ko bo zadnji dan v mesecu. Pokojninski zavod bo prejemke danes v Sloveniji nakazal več kot 652.600 ljudem, za izplačilo pa bo namenil nekaj manj kot 360 milijonov evrov.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) se vsako leto odloča za izplačilo decembrskih pokojnin nekoliko prej, ne pa šele zadnji delovni dan, kot velja v preostalih mesecih v letu. Na zadnji decembrski dan je namreč poslovni čas bank skrajšan.

Kot so za STA pojasnili na Zpizu, bodo danes prejemke izplačali 652.601 upravičencu v Sloveniji, izplačana sredstva pa bodo skupaj znašala 359,7 milijona evrov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Za usklajevanje pokojnin v letošnjem letu niso bili izpolnjeni pogoji. Zadnja uskladitev je bila februarja lani, ko je znašala 0,1 odstotka.

Tudi v letu 2015 redne uskladitve zaradi zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015 ne more biti. Lahko pa pride do izredne uskladitve, saj je pogoj pozitivne gospodarske rasti bruto domačega proizvoda izpolnjen, so v Zpizu povedali na seji sveta sredi decembra.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.