11:49, čet, 25. Apr

Upanje v razvoj cepiva za koronavirus okrepilo evro





Ugodni gospodarski podatki o rasti predelovalne industrije v ZDA in na Kitajskem ter novica o obetavnih rezultatih v razvoju cepiva zoper novi koronavirus so spodbudili tudi rast na evropskih borzah. Okrepil se je tudi evro.

VIR: pixabay.com

Vrednost indeksa predelovalne industrije v ZDA, ki jo izračunava Inštitut za upravljanje s ponudbo (ISM), se je junija na mesečni ravni povečala s 43,1 na 52,6 točke. S tem se je prvič po treh mesecih znašla nad 50 točkami, ki predstavljajo rast.

Iz farmacevtskega podjetja Pfizer pa so sporočili, da so rezultati v razvoju cepiva zoper koronavirus, ki ga razvijajo skupaj z nemško družbo Biontech, obetavni.

Vse to se pozitivno odraža tudi na evropskih borzah. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je šel doslej navzgor za 1,73 odstotka.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je do zdaj napredoval za 1,96 odstotka, pariški CAC 40 za 1,50 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 0,96 odstotka. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,61 odstotka, dunajski ATX 2,15 odstotka, milanski FTSE Mib pa je 2,01 odstotka nad izhodiščem.

Tečaj evra je šel doslej navzgor za 0,28 odstotka. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1283 dolarja.

Tudi azijske borze so sklenile v zelenem. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,11 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng za 2,70 odstotka, v Šanghaju pa se je Shanghai Composite okrepil za 1,38 odstotka. Seulski Kospi je porasel za 1,36 odstotka, All Ordinaries pa za 1,68 odstotka.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.