23:59, tor, 23. Apr

Umetniški projekt Sledi/Spuren





Avstrijsko-slovenski umetniški projekt Sledi/Spuren sto let od izbruha prve svetovne vojne ponuja priložnost za razmislek o spremembah, ki jih je doživela Evropa v tem obdobju, ter o tem, od kod prihajamo in kam smo namenjeni. Poleg serije pogovorov zajema potujočo razstavo, ki se bo danes ustavila v Mariboru.

Zajeta slika

Umetniški projekt Sledi/Spuren je nastal v produkciji dunajske Galerie Schleifmühlgasse 12-14 in Obalne galerije Piran. Pot razstave pelje po železniških tirih z Dunaja do Benetk ter tako povezuje tri države in 12 umetnikov.

Sledi Južni železnici, ki je bila pred stotimi leti najpomembnejši komunikacijski kanal v Evropi. Umetniki iz Slovenije in Avstrije se v svojih delih dotikajo te dediščine, s snovanjem in uničenjem identitet svojih prednikov in prihajajočih generacij.

Po Dunaju in Ljubljani se bo razstava danes ustavila v Mariboru. V razstavnem prostoru združenja Epeka bo na ogled do 22. junija. Zatem bo potovala v Potrno, Koper in Benetke.

V Mariboru se bo danes ustavila še ena potujoča razstava. V razstavnem prostoru na Trgu Leona Štuklja, ki je po več kot dveh letih prešel nazaj pod okrilje Umetnostne galerije Maribor in dobil novo ime Studio UGM, bo do 5. julija na ogled razstava Alptraum. Gre za mednarodno skupinsko razstavo, ki jo je zasnoval nemški umetnik Marcus Sendlinger.

Od leta 2010 potuje po svetu in rekrutira vedno nove umetnike z enim samim vodilom – predstaviti umetniške vizije nočnih mor. V vsakem gostujočem mestu se razstavi pridruži okrog 15 novih avtorjev.

Razstava se je na poti do Maribora med drugim ustavila že v Washingtonu, Londonu, Berlinu, Los Angelesu in Manili. Na njej sodeluje 116 umetnikov iz 13 držav, med drugim iz Nemčije, Velike Britanije, Italije, Južnoafriške republike, ZDA in Irana. V Mariboru se jim bo pridružilo 17 umetnikov iz Slovenije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.