18:21, čet, 18. Apr

Umetna inteligenca kot podpora bolnikom po zdravljenju raka





Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor in Univerza v Mariboru sta združila moči v iskanju pametnih rešitev za podporo bolnikom po zdravljenju raka. Zagnala sta mednarodni projekt Persist skupaj s partnerji iz tujine. S projektom bodo s pomočjo uporabe umetne inteligence oblikovali inovativen koncept spremljanja in podpore takšnim bolnikom.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je dejal, da gre za prvi tako obsežen evropski projekt v njihovem zavodu in tudi za prvo takšno sodelovanje med kliničnim centrom in univerzo. “Prvič smo na takšen način združili znanje, ki ga imamo v Mariboru veliko,” je dejal na današnji predstavitvi projekta, pišejo na STA.

Pobudnica slovenskega dela konzorcija je sicer mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), ki je dejavna tudi pri iskanju tehničnih rešitev. Prodekan Boštjan Vlaovič je dejal, da je njihov cilj zgraditi inovativni sistem v pomoč zdravniku pri obravnavi bolnika po zdravljenju raka, in sicer tako, da bi bilo na eni strani izboljšanje kakovosti podatkov, ki jih ima zdravnik na voljo, in na drugi strani pa redno spremljanje bolnika.

Univerza v Mariboru (3)

Pilotni projekt bodo izvedli v UKC Maribor in še treh evropskih bolnišnicah. V Mariboru bodo vključili 40 bolnikov, ozdravljenih za rakom dojke in debelega črevesa. Spremljali jih bodo s pomočjo pametne ure, prek katere bodo bolniki med drugim lahko komunicirali s psihologi. Ne bodo beležili le klasičnih merjenih podatkov o zdravstvenem stanju bolnika, ampak tudi njihovo izražanje v besedi in sliki, vključno z obrazno mimiko, tonom glasu in vsem drugim, kar lahko da pomembne informacije o počutju obravnavane osebe.

Na podlagi zbranih podatkov bodo nato izdelali nove modele analiz zdravstvenih podatkov, ki bodo lahko služili za nadaljnjo obravnavo bolnikov po zdravljenju raka. Partnerji projekta bodo razvili še platformo masovnih podatkov, ki bo združila obe komponenti in ju povezovala z digitalnimi zapisi o bolnikih, ki se jih sicer uporablja v bolnišnicah.

Projekt Persist bodo izvajali od letošnjega januarja do februarja 2023. V celoti ga bo financirala Evropska unija v okviru programa Horizon 2020 v višini več kot pet milijonov evrov. Za partnerje iz Slovenije, med katerimi je tudi mariborska filozofska fakulteta, ki zagotavlja v projektu strokovno podporo s področja psihologije, bo 700.000 evrov, v konzorciju pa skupno sodeluje 13 institucij iz desetih držav.

Ob tem pa si onkologi obetajo predvsem možnost kakovostnejšega spremljanja bolnikov in posledično lažjo pomoč. “Zdraviti raka znamo. Ko bolnik zaključi zdravljenje, pa ga je treba vrniti v družbo. Mislim, da lahko tu dobimo zelo pomembne podatke, kako pomagati na poti te rehabilitacije. Da človek ostane ozdravljen in si izboljša kvaliteto življenja, ki je bila za določen čas okrnjena zaradi zdravljenja in duševne stiske ob soočanju z diagnozo,” je povedala predstojnica oddelka za onkologijo UKC Maribor Maja Ravnik.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.