17:49, čet, 28. Mar

UKC Maribor zaradi nevzdržne vročine kliče na pomoč





Približno dve tretjini njihovih prostorov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je brez hlajenja oz. brez klimatskih naprav. Tako se skozi poletje soočajo z nevzdržnimi bivanjskimi razmerami, ki niso primerne za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Najhuje je na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Predstavniki UKC-ja zato pozivajo državo, naj jim za ureditev prezračevanja nameni del presežkov, ki so se nabrali na računu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Za pomoč bodo prosili celo donatorje.

ukc maribor, novinarska

Pacienti so v času zdravljenja podvrženi dodatnemu stresu, prav tako zaposleni, ki delo opravljajo v izrednih razmerah. “Situacija, s katero smo soočeni, je nesprejemljiva tako s strokovnega kot tudi etičnega stališča in jo je treba izboljšati v najkrajšem možnem času,” je na današnji novinarski konferenci opozoril strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja.
Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Opozarja, da je situacija nesprejemljiva in, da se je ves čas odlašalo z rešitvijo, čeprav so predstojniki posameznih oddelkov v preteklih letih že večkrat opozorili na nevzdržnost razmer v zdravstvenih ustanovah, tako za bolnike kot za zaposlene. Trenutno urejajo klimatizacijo na Oddelku za internistično interno medicino, kjer naj bi rešitev dočakali v začetku prihodnjega leta. A ta bo stala 190.000 evrov, ki so jih zagotovili v letošnjem proračunu kliničnega centra. Takoj zatem bi se bilo treba lotiti Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer so razmere najbolj kritične. “Celotni oddelek, kjer ležijo bolniki, je brez klime,” je dejal Zvonko Baklan, namestnik predstojnice Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Temperature na Oddelku presegajo 30 stopinj Celzija tudi zaradi dotrajane stavbe. Za ureditev ustreznega hlajenja bi potrebovali 50.000 evrov. Vogrin pa je dodatno izpostavil, da je ustrezna klimatizacija osnovni standard za opravljanje zdravstvene dejavnosti. “Seveda je treba skrajševati čakalne dobe, a najprej je treba poskrbeti za bolnike, ki se že zdravijo. Ne smemo razmišljati le o kvantiteti, ampak tudi kvaliteti zdravljenja. Medtem ko je ustrezno hlajenje dejstvo v trgovinah, bankah in zavarovalnicah, je pri zdravstvenih ustanovah enostavno obveljalo, da ni potrebno. To je nesprejemljivo. Osnovni standard za opravljanje zdravstvene dejavnosti je ustrezna klimatizacija in v tujini zavodi, ki tega nimajo, ne morejo delovati,” je še pojasnil Vogrin.

Zdaj so pozvali državo, naj jim za ureditev hlajenja nameni del od 35 milijonov evrov, kolikor naj bi znašal presežek na računu ZZZS-ja. “V skrbi za zdravje bolnikov in za zagotavljanje optimalnih delovnih pogojev za zaposlene pozivam ministrstvo za zdravje, da nameni del presežnih sredstev, ki so se nabrala na računu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), tudi v ta namen,” je dodal.

Apel smo v novinarskem vprašanju naslovili tudi na vladno Listo Marjana Šarca. Po telefonu nam je odgovorila mariborska poslanka Lidija Divjak Mirnik. “Skupščina ZZZS je tista, ki razporedi sredstva in to skupščina lahko tudi naredi.Lahko pa tudi DZ predlaga, da se v pravilnikih te stvari tudi sistemsko uredijo. Sama kot nova poslanka pa bom novi vladi dala pobudo, da se ta sredstva realizirajo oz. namenijo za ureditev – predvsem klimatskih razmer,” je dejala.

V UKC Maribor pa bodo med tem poskušali rešiti težavo tudi s pomočjo donacij. Te zbirajo na podračunu UKC Maribor SI56 0110 0603 0278 185 s sklicem SI00 11061-8001-0002.

.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.