19:39, čet, 28. Mar

UKC Maribor odslej s”sočutnim mestom” za paliativno oskrbo





Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so ob obeležitvi svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe v sodelovanju s Slovenskim društvom hospic zagnali projekt Sočutno mesto. Kot so pojasnili, gre za vzpostavitev prostora, kjer v primeru stiske bolnikom, svojcem in drugim pomoči potrebnim nudijo kakovostno, celostno in sočutno oskrbo.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Kot je  povedala vodja programa spremljanja pri Slovenskem društvu hospic Tamara Zemlič Radovič, je njihovo poslanstvo zagotavljanje kakovostne, celostne in sočutne oskrbe umirajočih bolnikov in njihovih svojcev.

Projekt, ki je prvi takšen v Sloveniji, je po njenih besedah nastal, ker se je izkazalo, da ljudje potrebujejo prostor, kjer se lahko v istem trenutku, ko zdravnik odredi diagnozo paliativne oskrbe, obrnejo na predstavnike njihovega društva in jim ni treba potovati do njihove siceršnje pisarne na drugi strani mesta.

“To pomeni, da smo tam takoj na voljo in da delujemo timsko, kar je tudi smisel celostne hospic oskrbe,” je dejala Zemličeva in razložila, da so prostor, namenjen tovrstni pomoči, vzpostavili v pritličju oddelka za onkologijo v mariborski bolnišnici, kjer bo vsak torek med 13. in 15. uro ter vsak četrtek med 15.30 in 17.30 za pogovor in pomoč na voljo osebje, ki bo subtilno prisluhnilo in pomagalo vsem, ki si bodo tega želeli.

Kot je povedala, bodo v teh prostorih bolnikom in njihovim svojcem prisluhnili ter se na njihovo željo vključili v družino ter opravili spremljanje svojcev in bolnika v zadnjem obdobju življenja. Nudili jim bodo celostno paliativno oskrbo, ki vključuje zdravstveno in psihosocialno podporo, slednjo tako svojcem kot bolnikom.

Društvo hospic sicer dobro sodeluje z mariborskim UKC in drugimi zdravstvenimi službami, ob tem pa opažajo, da se potreba po njihovi pomoči zadnja leta povečuje, zato so na mariborski onkologiji tudi sprejeli njihovo pobudo za novo obliko sodelovanja. Na ravni celotne države je društvo sicer lani po besedah Zemličeve obravnavalo 1400 uporabnikov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.