00:36, pet, 29. Mar

Tudi v Mariboru že začeli cepiti proti sezonski gripi





V ambulantah pri izbranih osebnih zdravnikih in v ambulantah Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) so začeli cepljenje proti sezonski gripi.

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Vse naštete skupine so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.

gripaNa Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Maribor, Prvomajska 1, so začeli izvajati cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici včeraj. Cepljenje bodo izvajali od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. V času od 5. novembra 2019 do 18. decembra 2019 bo cepljenje potekalo tudi v popoldanskem času, in sicer vsak torek in sredo od 14.30 do 17. ure. Na cepljenje se ni treba naročiti. V ambulantah NIJZ izvajajo zgolj samoplačniško cepljenje proti gripi. Cena tega cepljenja znaša 14 evrov. Cepljenje proti gripi v ambulantah NIJZ izvajajo le samoplačniško. Osebe, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, se sicer lahko cepijo v ambulantah NIJZ, vendar je v tem primeru cepljenje prav tako samoplačniško. Letošnje cepivo proti sezonski gripi vsebuje štiri različne antigene virusov gripe, za katere znanstveniki pričakujejo, da bodo krožili v prihajajoči sezoni gripe. Zaradi vsakoletne zamenjave tipov virusa v cepivu se je proti gripi smiselno cepiti vsako leto.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.