12:57, sob, 20. Apr

Tina Maze v igri za najvišje športno priznanje na svetu





Slovenska šampionka Tina Maze je med šestimi izbrankami, ki se bodo potegovale za najprestižnejšo športno priznanje na svetu, laureus. Njene tekmice so nemška nogometašica Nadine Angerer, ameriška plavalka Missy Franklin, jamajška atletinja Shelly Ann Fraser Pryce, ruska skakalka v višino Jelena Isinbajeva in teniška igralka Serena Williams.

Akademija laureus – nominacije so plod glasovanja svetovnih medijev – je ob imenu Tine Maze zapisala, da je slovenska smučarka poskrbela za eno najbolj neverjetnih sezon svetovnega pokala. Zmagala je v skupnem seštevku, hkrati pa še v seštevkih superveleslaloma, veleslaloma in kombinacije. Ob tem je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v superveleslalomu in srebro v kombinaciji. V letu 2013 je zabeležila enajst zmag, dosegla pa je še rekordno število točk v svetovnem pokalu (2414), največ stopničk doslej v eni sezoni (24) ter uvrstitev do petega mesta (31).

Tudi njene tekmice imajo za seboj plodno leto 2013. Kapetanka nemške nogometne reprezentance Nadine Angerer je bila izbrana za nogometašico leta, 18-letna Missy Franklin je na svetovnem prvenstvu v Barceloni osvojila šest zlatih medalj, ob tem pa še naprej zavrača sponzorske pogodbe, saj želi ohraniti amaterski status na svoji šoli. Shelly-Ann Fraser-Pryce je Jamajki na svetovnem prvenstvu pritekla tri zlate medalje, Jelena Isinbajeva je postala svetovna prvakinja, Serena Williams pa je v letu 2013 zmagala na odprtem prvenstvu Francije ter ZDA in slavila še na osmih turnirjih WTA. Zmagovalke bodo znane 26. marca na prireditvi v Kuala Lumpurju.

V moški konkurenci so nominiranci sprinter Usain Bolt (Jamajka), atlet na dolge proge Mo Farah (VBr), košarkar LeBron James (ZDA), teniški igralec Rafael Nadal (Španija), nogometaš Cristiano Ronaldo (Portugalska) ter dirkač formule 1 Sebastian Vettel (Nemčija).

Med ekipami se bodo za nagrado – podeljene bodo petnajstič – potegovali ragbisti Nove Zelandije, nogometaši Bayerna iz Münchna, brazilska nogometna reprezentanca, brata dvojčka Bob in Mike Bryan, ki nastopata v tenisu, košarkarji Miami Heat ter avstrijsko moštvo formule 1 Red Bull.

Priznanja bodo podeljena tudi v kategorijah za naj povratek, odkritje sezone ter med športniki invalidi.

Med največja odkritja sezone so uvrščeni španski motociklist Marc Marquez, reprezentanca Afganistana v kriketu, nemški atlet Raphael Holzdeppe, kolumbijski kolesar Nairo Quintana ter golfista Justin Rose (Anglija) in Adam Scott (Avstralija). Med povratnike pa sodijo: Jelena Isinbajeva, Rafael Nadal, ameriška jadralna ekipa Oracle Team, francoski košarkar Tony Parker, brazilski nogometaš Ronaldinho ter ameriški golfist Tiger Woods.

Lani so nagrade prejeli Usain Bolt, britanska sedmerobojka Jessica Ennis in evropska golfska ekipa.

Tina Maze, FIS Alpine Ski World Cup, Semmering 2010

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.