12:52, tor, 19. Mar

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu se vrača domov





Pretekli vikend je Mariborsko Pohorje ponudilo adrenalinsko doživetje za dve vrsti športnikov, ki se na istih strminah srečajo redko. Za smučarje in kolesarje. Prvi vikend obratovanja Bike Parka je presenetil z obiskom in pokazal, kako cenjen je naš kolesarski park tako med domačimi kot tujimi ljubitelji skokov, spustov in ovinkov. Medtem pa bo Maribor 27. in 28. aprila prizorišče največjega in najprestižnejšega tekmovanja v svetu gorskega kolesarstva – svetovni pokal Mercedes Benz UCI Mountain Bike World Cup 2019.

Organizacija takšne prireditve, ki dnevno privabi do 10 tisoč obiskovalcev, udeleži pa se je okoli 700 tekmovalcev s člani svojih ekip, so sanje vsakega evropskega in svetovnega gorsko kolesarskega centra. In Mariboru je uspelo, da se po točno dvajsetih letih od prvega tekmovanja najvišjega ranga na pohorskih strminah, karavana vrača domov.

Formula ena gorskega kolesarjenja, Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup 2019, se torej vrača na prizorišče, kjer so se tekmovanja v gorskem kolesarstvu odvijala že od leta 1998, zadnje tekmovanje za svetovni pokal pa je bilo organizirano v sezoni 2010. V sezoni 1999 je Mariborsko Pohorje prvič gostilo tekmovanja najvišjega nivoja v gorskem kolesarstvu in si med udeleženci, novinarji in predstavniki svetovne kolesarske zveze UCI prislužilo naziv najboljšega na svetu tiste sezone.

Med najboljšimi tekmovalci tudi Slovenci

Slovenci se lahko postavimo ob bok marsikateremu svetovno znanemu tekmovalcu. Med najboljšimi Slovenci lahko izpostavimo Moniko Hrastnik, v katero bodo letos zagotovo uprte številne oči. Gre za lansko evropsko prvakinjo, ki trenutno na svetovni lestvici najboljših gorskih kolesarjev v ženski konkurenci zaseda izvrstno peto mesto. Ker je Pohorje zanjo domač teren, so tudi pričakovanja glede uvrstitve visoka.

Vir: Facebook Bike park Pohorje

Tekmovanje privlačno za turiste

Tekma svetovnega pokala je zaradi izjemnega zanimanja iz vsega sveta zanimiva tudi po turistični plati. Mednarodni prenos tekmovanja poteka na platformi Red Bull Live TV, ki je nosilec pravic mednarodnega neposrednega prenosa. Gorsko kolesarjenje predstavlja najbolj gledano vsebina tega portala in zagotavlja več kot 3 milijone unikatnih ogledov posameznega tekmovanja, torej tudi mariborskega, medtem ko si celotno serijo sezone ogleda več kot 60 milijonov različnih gledalcev. Tekmovanja na Pohorju bo v neposrednem prenosu prenašala Televizija Slovenija, ki bo za medijsko hišo Red Bull Media House izvajala televizijsko produkcijo. Po Zlati lisici v Mariboru gostimo tekmovanje najvišjega ranga, ki se ga veselijo tako tekmovalci kot obiskovalci, oboji pa po številu Zlato lisico celo presežejo.

Okrogla miza: “Bike Pohorje – uresničimo izziv”

Zaradi številnih pobud, ki se pojavljajo v javnosti o potencialih Pohorja tako v zimskih kot letnih mesecih, smo se odločili, da v sklopu svetovnega pokala organiziramo tudi okroglo mizo z naslovom Bike Pohorje – uresničimo izziv, na kateri bomo s kompetentnimi odločevalci spregovorili o okoljskih izzivih, ki jih predstavlja gradnja ustrezne kolesarske infrastrukture na Pohorju, izzivih, ki jih predstavlja zagotavljanje same infrastrukture, ki je potrebna, da naredimo destinacijo privlačno in zanimivo čim širšemu krogu kolesarjev, izzivih, ki jih prinaša enoten nastop destinacije na trgu in trženje tovrstne turistične ponudbe, izzivih, povezanih s poenotenjem ponudbe in s ciljem enotne vozovnice za celotno BIKE POHORJE. Okrogla miza bo potekala v petek, 26. aprila,” so sporočili organizatorji tekmovanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.