02:51, pet, 29. Mar

Svet zavoda CEZAM podpira direktorja Tomija Prosnika





Svet zavoda CEZAM na seji v petek, 7. februarja, ni sledil predlogu županje Urške Repolusk, da poda „nezaupnico“ direktorju CEZAM-a Tomiju Prosniku. Tako svet zavoda, ki ima najtesnejši stik in vpogled v delovanje CEZAM-a, še vedno zaupa delu direktorja in na predlog za razrešitev ni podal pozitivnega mnenja, ki ga županja potrebuje za Občinski svet Občine Ruše, ki bo na koncu odločal.

Svet zavoda CEZAM ponovno poziva Občino Ruše, da pristopi k usklajevanju ukrepov

Na včerajšnji seji so prav tako ponovno obravnavali ukrepe za izvedbo priporočil iz revizijskega poročila CEZAM-a, ki ga je naročila in plačala Občina Ruše. Med tem ko je županja Urška Repolusk objavila svoj izvleček revizijskega poročila in s tem v javnosti utemeljevala predlog za razrešitev direktorja Tomija Prosnika z izgovorom, da je to od nje zahteval občinski svet. Prosnik na to odgovarja „Sklep občinskega sveta županji nalaga ukrepanje in sodelovanje pri izvajanju priporočil revizije, ta pa vse od konec novembra ostaja neodzivna na vse predloge, ki smo jih pripravili na CEZAM-u. Po zakonu je potrebno v 90 dneh oz. do 15. 2. 2020 poročati o ukrepih za izvedbo priporočil revizije, pri čemer pa 19 od 32 točk priporočil terja sodelovanje Občine Ruše, ki pa se vse do danes na naše predloge žal ni odzvala.“  Prav tako dodaja: „Občinski svet moje razrešitve ni zahteval, kot navaja županja Urška Repolusk, to je njena odločitev.“

Tomi Prosnik
Tomi Prosnik

Kdo ima prav, se lahko prepričate sami, saj objavljamo sklep, ki so ga sprejeli svetniki na 7. občinski seji:
“19. SKLEP: Občinski svet Občine Ruše naloži županji Občine Ruše, da ukrepa v primeru ugotovljenih nepravilnosti iz revizije poslovanja Javnega zavoda Center za mlade Ruše – CEZAM-a, ter da skupaj z Javnim zavodom Center za mlade Ruše – CEZAMom pripravi načrt izvrševanja priporočil iz revizije.”

Ker se zakonski roki iztekajo, člani sveta zavoda CEZAM ponovno pozivajo Občino Ruše, da aktivno pristopi k sodelovanju s CEZAM-om, prav tako pa po mnenju predsednika “tovrstno ravnanje Občine Ruše škodi ugledu in delovanju obeh inštitucij” je povedal Aljaž Šporin, predsednik sveta zavoda CEZAM.

Stari grehi krivi za napačno premoženjsko stanje CEZAM-a

Županja Urška Repolusk v izjavi za javnost obtožuje CEZAM, da ima “odstopanja na področju izkazovanja resnične in poštene slike zavoda”, in sicer napako v višini 44.100,00 evrov. Pri tem pa se je izkazalo, da ta znesek predstavljata dve terjatvi (iz bilance CEZAM-a), in sicer ena v višini 25.910,83 evra iz časa direktovanja Mihaela Krajnčeviča (danes koalicijski svetnik županje Urške Repolusk), bolj znana kot afera „Sendviči“. Naj spomnimo, v gostinskem lokalu CEZAM je takrat pod vodstvom Mihe Krajnčeviča po oceni sodnega izvedenca v treh letih izginilo 56.471,00 evrov zaradi brisanja računov za prodane sendviče in pijačo, ne da bi to ta opazil, saj je nečedno početje ugotovila kasnejša direktorica Vesna Glavendekič. Terjatev iz naslova brisanih računov prodanih sendvičev v omenjeni višini 25.910,83 evra zavod izkazuje v letnih poročilih že vse od leta 2013, medtem pa so se menjali štirje direktorji.

Miha Krajnčevič
Miha Krajnčevič

Druga terjatev pa se nanaša na dolg najemnika prostorov Občine Ruše, katerih zavod je upravljavec. Do neplačnika ima zavod CEZAM pravnomočen sklep za izvršbo in postopek za izterjavo 15.585,47 evra še teče. Obe terjatvi pa izhajata iz obdobja pred nastopom direktorja, katerega županja zdaj predlaga razrešitev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.