01:11, sob, 20. Apr

Svet Mariborske knjižnice se strinja s predlogom selitve v Centrum





Potem ko mariborski mestni svetniki prejšnji teden niso želeli razpravljati o najnovejšem predlogu za prostorsko rešitev Mariborske knjižnice, je župan Andrej Fištravec včeraj z njim seznanil svet zavoda. Ta je predlog za selitev v objekt Centrum ocenil kot ustrezen.Mariborska knjižnica, foto: STA
Selitev osrednje enote knjižnice iz dotrajanih in pretesnih prostorov na Rotovškem trgu v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum nedaleč od Trga Leona Štuklja ocenjujejo na 13,3 milijona evrov. Objekt je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zasebnika, kar pomeni, da ga mora občina najprej odkupiti.

Fištravec je v nagovoru članom sveta zavoda ponovil, da je to trenutno najbolj optimalna rešitev. “Prvega septembra 2020 bo knjižnica že lahko na novi lokaciji. Tudi finančno je zadeva uresničljiva,” je zagotovil.

Letos imajo v občinskem proračunu zagotovljena sredstva le za nakup objekta, za njegovo ureditev bo treba denar priskrbeti v prihodnjih letih. Večina finančnega bremena projekta se torej prenaša na naslednji županski mandat, zato so številni mestni svetniki mnenja, da gre le za predvolilno obljubo Fištravca.

Zelo skeptičen je tudi ambasador Mariborske knjižnice Franci Prosnik. “Slišali smo že veliko obljub. Zdaj želimo slišati več,” je povedal in Fištravca pozval, naj na ta projekt veže svoj županski mandat.

“Jaz osebno stojim za tem projektom. Če bi imel to moč, bi postopek že stekel,” mu je odgovoril Fištravec. Pojasnil je, da je za pristop k nakupu objekta potrebno sprejetje investicijske dokumentacije v mestnem svetu. Slednji o tem prejšnji teden ni hotel razpravljati, župan pa ga bo poskušal znova prepričati na izredni seji 27. septembra.

Ker po njegovih ocenah ni dobil jasnega odgovora, je Prosnik zapustil sejo, članom sveta zavoda pa so predstavniki občinske projektne pisarne in arhitekti predstavili načrt selitve knjižnice v Centrum. Poudarili so, da je to le analiza, s katero so želeli preveriti, ali je knjižnico sploh mogoče umestiti v ta objekt, dokončno pa bodo projekt oblikovali v nadaljnjem postopku, tudi v sodelovanju z avtorjem Centruma.

Člane sveta zavoda je med drugim zanimalo, ali je v objekt mogoče namestiti tekoče stopnice, da bi tako povečali pretočnost med nadstropji, ter kako bosta urejena parkiranje bibliobusa in promet v okolici objekta. Po pojasnilih je vseh osem prisotnih članov dvignilo roke za to rešitev.

Po besedah predsednice sveta zavoda Majde Potrata nihče ne dvomi, da knjižnica nujno potrebuje nove prostore. So pa še vedno pomisleki glede uresničljivosti projekta. “V mestnem svetu so že bili sprejeti sklepi, ki niso obveljali,” je dejala.

“Ta projekt ni idealen, je pa soliden in ustreza tistemu, kar Mariborska knjižnica potrebuje,” je ocenil predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Semir Atić. “Ta rešitev je ena boljših, nihče pa ne vidi v prihodnost,” je dodal Andrej Šauperl. “Žalostno je, da se to dela šele zdaj. Tega ne bi smeli dopustiti,” je dejala Zora A. Jurič.

Fištravec, ki je zahteval sklic seje, je bil “podpore” vesel, saj verjame, da bo s tem lažje prepričal mestne svetnike. Kdaj bo DUTB razpisala dražbo za Centrum, še ni znano, a naj bi se to zgodilo v kratkem. Je pa občina že podpisala opcijsko pogodbo z zasebnikom, ki ima v lasti manjši del objekta, s katero ta potrjuje pripravljenost na prodajo svojega dela. “Pogodba stopi v veljavo v trenutku, ko dobimo stavbo od slabe banke,” je pojasnil župan.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.