21:26, tor, 16. Apr

Štuhčeva z jasno začrtanimi cilji





Prihodnji teden se bo daljši tekmovalni premor končal tudi za najhitrejšo Slovenko Ilko Štuhec. V torek bo, če bo vse potekalo po načrtih, po 283 dneh prvič na tekmovalnem startu, na treningu smuka v Lake Louisu v Kanadi. Kljub neznankam ima dvakratna svetovna smukaška prvakinja jasno začrtane cilje.

ilka štuhec, novinarska, trener (1)Sezona 2018/19 se je za Mariborčanko končala predčasno pred devetimi meseci in desetimi dnevi. Na smuku za svetovni pokal v Crans Montani je v kariero najuspešnejše slovenske smukačice znova posegla usoda oziroma nova poškodba kolena.

Trinajst dni pred tem je bilo vse popolnoma drugače. V Areju je še drugič v karieri sedla na smukaški prestol. Na Švedskem se vrnitev na svetovno prvenstvo ne bi mogla bolje razplesti. S popolnim nastopom je ubranila naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

A 29-letne Štajerke ni bilo v sklepnih bojih za smukaški globus. Posebni seštevek ženskega svetovnega pokala v najhitrejši disciplini alpskega smučanja je bil po dvanajstih letih spet v avstrijskih rokah.

Kristalni globus je osvojila Nicole Schmidhofer. Tudi drugo in tretje mesto seštevka sta pripadli Avstrijkama Stephanii Venier in Romani Siebenhofer. Slovenka je bila najboljša ne-Avstrijka na četrtem mestu.

V sezoni, ki je bila zadnja v karieri ameriške kraljice hitrih disciplin Lindsey Vonn, so Avstrijke v svetovnem pokalu osvojile šest od osmih smukov. Preostala dva sta pripadla Italijanki in Slovenki.

Sofia Goggia je bila najhitrejša v Crans Montani, Štuhčeva pa v Val Gardeni, kjer je bil 18. december lani povsem v znamenju Slovenije. Mariborčanka je namreč osvojila redki dvojček zmag, saj bila najhitrejša tudi na superveleslalomu.

V minuli sezoni je slovenska krotilka smukaških grbin po zmagi še dvakrat krojila smukaški vrh z drugim in tretjim mestom v Cortini d’Ampezzo.

Lake Louise v Kanadi, prizorišče uvodnih preizkušenj v hitrih disciplinah, je bil desetletje v domeni Vonnove, ki je v Skalnem gorovju absolutna rekorderka po številu zmag in stopničk. V Lake Louisu, kjer so progo poimenovali po sloviti Američanki Lake Lindsey Way, je zbrala vsega skupaj 25 uvrstitev na zmagovalni oder, od tega je bilo kar 18 zmag, štirinajst smukaških.

Le na superveleslalomih je na tem prizorišču pred Vonnovo z letošnjim letom prav tako tekmovalno upokojeni norveški as Aksel Lund Svindal s šestimi zmagami. Vonnova in Avstrijec Hermann Maier si delita drugo mesto s štirimi superveleslalomskimi zmagami. Čeprav je Vonnova pred obema po zbranih osmih uvrstitvah na superveleslalomske stopničke v Lake Louisu.

Lake Louise je bil tudi prizorišče slovenskih zmag. Mojca Suhadolc je kot prva Slovenka orala ledino z zmago na superveleslalomu pred natanko 20 leti (28. 11. 1999). Tina Maze je zmagala na smuku v Lake Louisu 5. decembra 2014, dva dni zatem pa še osvojila tretje mesto na superveleslalomu.

Lake Louise se je decembra 2016 iz “Lake Vonn” začasno preimenoval v “Lake Štuhec”, ko je Mariborčanka osvojila svoji prvi smukaški zmagi. Sezona 2016/17 je bila njena najboljša doslej. Po Lake Louisu je do konca tiste sezone nanizala še enajst uvrstitev na stopničke, od tega sedem zmag. Sezono 2016/17 pa končala s smukaškim in kombinacijskim globusom ter kot drugouvrščena v skupnem seštevku. Boljša je bila zgolj Mikaela Shiffrin.

Lanska ženska smuka v Lake Louisu je dobila Schmidhoferjeva, superveleslalom pa ameriška zvezdnica Shiffrinova. Štuhčeva je po izpuščeni sezoni 2017/18 zaradi operacije kolenskih vezi v Lake Louisu dobila potrditev, da je na pravi poti. Smuka je končala na šestem in 14. mestu, superveleslalom pa na desetem.

Seveda pa primerjave z minulo sezono niso upravičene. Kajti nova poškodba je načrte znova postavila na glavo. Štuhčeva se je po koncu minule sezone odločila za velike spremembe.

Razšla se je s trenerjem in koordinatorko za telesno pripravo, Grego Koštomajem in Anjo Šešum, s katerima je posegla po najvišjih mestih, a tudi doživela usodna padca. Od stare ekipe sta ostala le serviser Aleš Sopotnik in mama Darja Črnko.

Nove izzive, osrednji so vsekakor olimpijske igre leta 2022, bo skušala izpeljati z novima sodelavcema za kondicijsko pripravo in v sodelovanju z izkušenim švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom, ki je impresioniran, kako močna se je Ilka vrnila na sneg.

Njegove dobre zveze na drugi strani Atlantika so pripomogle, da Štuhčeva formo pred uvodnimi tekmami pili na najboljših možnih trening terenih na svetu v ameriškem Copper Mountainu. Poleti pa je bila tudi pred vsemi, saj se ni odločila za pot na južno poloblo, ampak je za prve zavoje na snegu izkoristila zelo dobre razmere na ledenikih v Švici.

Kljub neznankam so cilji zelo visoko postavljeni: “Smo lovci in ne plen. Nekateri drugi bodo bolj pod pritiskom, saj se Ilka vrača po poškodbi. Ilka bo zagotovo smučala s polno paro,” novi Ilkin trener pred odhodom čez lužo ni bil v dvomih, kaj si oba želita.

Čeprav v tej sezoni ni velikih tekmovanj, kot so olimpijske igre, pa je dvakratna smukaška prvakinja visoko motivirana: “Res ni velikih tekem, a globuse se še vedno deli. Mislim, da tudi to nekaj velja. Vem, da če sem sproščena, razmišljam samo o smučanju in uživam, kar je lahko zelo, zelo dobro. Kako bo, pa bomo videli. Verjamem, da tudi konkurenca ni ravno počivala. Kmalu bomo videli.”

Na ženskem sporedu, ki se bo sklenil marca v Cortini d’Ampezzo, je devet smukov (Lake Louise, Val d’Isere, Zauchensee, Bansko, Roza Hutor, Garmisch-Partenkirchen, Crans Montana), sedem superveleslalomov (Lake Louise, St. Moritz, Bansko, Roza Hutor, Ga-Pa, La Thuile) in štiri alpske kombinacije (Val d’Isere, Zauchensee, Crans Montana, La Thuile).

V soboto in nedeljo bosta v Lake Louisu najprej moški tekmi, smuk in superveleslalom. Od šestega do osmega decembra, ko bodo moški v Beaver Creeku, pa bodo v Lake Louisu ženska smuka in superveleslalom. Ženski del karavane v tehničnih disciplinah se je iz Levija preselil v Killington, kjer bosta na sporedu veleslalom in slalom.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.