07:05, sob, 20. Apr

Štuhčeva še petič na stopničkah, tretja na smuku v Cortini





Švicarka Lara Gut je zmagovalka smuka za svetovni pokal v italijanski Cortini d’Ampezzo, na drugem mestu je pristala Italijanka Sofia Goggia, tretje mesto je osvojila trenutno najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki pred zadnjima dvema smukoma v sezoni v Jeongseongu in Aspnu ohranja tudi vodstvo v posebnem smukaškem seštevku.

Ilka Štuhec; FOTO: STA
Ilka Štuhec; FOTO: STA

Šestindvajsetletna Mariborčanka, ki si je pred preizkušnjama v Garmisch-Partenkirchnu na kondicijskem treningu zvila gleženj, je znova prišla v pravo formo ter odpeljala svoj daleč najboljši smuk v Cortini.

To so za Štuhčevo še pete stopničke v karieri in sezoni, potem ko je zmagala na prvih treh smukih v sezoni, na obeh v Lake Louisu in v Val d’Iseru, nato je bila peta v Zauchenseeju, na smuku v Garmisch-Partenkirchu pa je bila osma. V tej zimi je zmagala tudi na alpski kombinaciji v Val d’Iseru.

Štuhčeva je bila zelo dobra že na obeh treningih, na prvem je dosegla najboljši čas, na petkovem pa četrtega. Svoj še šesti smuk na tem prizorišču v Dolomitih je začela s startno številko devet ter se pogumno pognala na smukaško progo, kjer je bila doslej na smukih najboljša lani, ko je zasedla 17. mesto. Ob prihodu v cilj je prevzela vodstvo, nato pa sta jo prehiteli le dve tekmovalki.

Odlična je bila v zgornjem delu, kar 59 stotink sekunde je bila hitrejša od takrat vodilne Nemke Viktorie Rebensburg, nato se ji je v zahtevnem levem zavoju pripetila manjša napaka, ko jo je ob veliki hitrosti malenkost vrglo iz smeri, a je izgubila le stotinko. Pred zadnjim merjenjem vmesnega časa se je celotna prednost Mariborčanke pred Nemko stopila. Kljub temu je imela še dovolj zaloge hitrosti, da je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo s prednostjo šest stotink sekunde.

Čeprav vodstvo ni bilo najbolj prepričljivo, pa sta najboljšo smukačico zime prehiteli le dve tekmovalki, tudi tekmici Štuhčeve v boju za končno zmago v smukaškem seštevku. Italijanka Goggia je bila prva, ki je prehitela vodilno smukačico sezone. V zgornjem delu Slovenki ni bila konkurenčna, zato pa je bila hitrejša v srednjem in spodnjem delu ter je Štuhčevo potisnila na drugo mesto z 42 stotinkami sekunde naskoka. Da bo boj za mali smukaški globus napet vse do konca sezone, je bilo bolj kot ne jasno po nastopu aktualne lastnice velikega kristalnega globusa Gutovo, ki je smukaško formo pridobila prav pred vrhuncem sezone, zanjo domačim svetovnim prvenstvom v St. Moritzu.

Gutova, ki je pred smukom pod Tofano v posebnem seštevku discipline pred Mariborčanko zaostajala 117 točk, po novem zaostaja 77 točk. Švicarka se je veselila prve zmage na smukih v Cortini, potem ko je bil lani tretja. Gutova je postala šele tretja Švicarka z zmago na tem smuku, po Heidi Zurbriggen (1997) in Dominique Gisin (2009). Medtem ko je v tej zimi odlična v superveleslalomih, dobila je vse tri doslej izpeljane tekme v tej disciplini, pa v tej sezoni na smukih še ni zmagala, dvakrat je bila druga. Prvič ji je zmago preprečila Štuhčeva, ki je bila nedosegljiva v Lake Louisu, nazadnje v Garmisch-Partenkirchnu pa ji je zmago iz rok iztrgala povratnica po 11 mesečni odsotnosti Američanka Lindsey Vonn, ki je tokrat ponovila napako s treninga ter natanko na istem zavoju pristala v snegu in zaščitni mreži, obakrat brez posledic.

Gutova je vodstvo prevzela s petimi stotinkami sekunde naskoka. Od Štuhčeve je bila hitrejša 47 stotink sekunde ter jo je potisnila na tretje mesto. Osvojila je svoj še sedmi smuk v svetovnem pokalu, a na svojih zadnjih sedmih smukih ni zmagala, nazadnje je slavila pred skoraj letom dni (La Thuile).

Gutova je s 23 zmago v svetovnem pokalu ter devetimi stopničkami v tej sezoni na le 30 točk stopila zaostanek pred vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin v skupnem seštevku zime. Gutova lahko prehiti Shiffrinovo, ki blesti na slalomskih in veleslalomskih progah, ter prevzame vodstvo v skupnem seštevku zime že v nedeljo, ko bo v Cortini na sporedu še superveleslalom, v katerem je Švicarka absolutna favoritinja za zmago.

Pred začetkom svetovnega prvenstva v St. Moritzu sledi le še torkova mestna paralelna tekma v Stockholmu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.