20:25, tor, 23. Apr

Študentje predlagajo obnovo mariborskih vrtcev





Osem skupin študentov arhitekture, na 2. bolonjski stopnji, se je lotilo konkretnih idej za trajnostno prenovo mariborskih vrtcev. Kot je pojasnila vodja projekta, Vesna Žegarac Leskovar, je njihov glavni cilj, da preučijo kateri posegi so smiselni in ekonomsko učinkoviti.

V projekt Trajnostna prenova mariborskih vrtcev, ki ga izvajajo pri predmetu Trajnostni koncepti načrtovanja stavb, so zaenkrat vključili štiri vrtce z območja mariborske občine: vrtec Otona Župančiča – enota Lenka, vrtec Studenci – enota Limbuš, vrtec Pobrežje – enota Mojca in vrtec Tezno – enota Pedenjped. Cilj projekta je definicija ustreznih smernic trajnostne prenove javnih objektov (namenjenih vzgoji), pri čemer želijo opozoriti predvsem na določene zakonsko predpisane pogoje, ki k bivalni kvaliteti sicer ne prispevajo bistveno, pač pa izredno povišujejo stroške investicije in zahtevnost postopka prenove. Na današnji predstavitvi prve faze, ki so jo zaključili ta mesec, je na to opozoril tudi dekan mariborske Fakultete za gradbeništvo Miroslav Premrov: »Mislim, da je to velika priložnost za Maribor in Slovenijo, da se nekaj naredi za bolj kvalitetno bivanje naših najmlajših. Na odgovornih pa je, da ideje prenesejo v realnost.«

DSC_3963

Na mariborski Fakulteti za gradbeništvo se že zadnjih nekaj let intenzivno usmerjajo v raziskave in prenos znanja na področju trajnostne gradnje. Aktivnosti v veliki meri usmerjajo v prepoznavanje aktualne problematike v ožjem in širšem okolju ter posledično v iskanje ustreznih razvojnih in strokovnih rešitev. Projekt obnove vrtcev je vezan na dotrajanost, slabo bivalno ugodje in neustrezno prostorsko zasnovo zavodov za izvajanje predšolske vzgoje. V vrtcih otroci preživijo vsaj tretjino dneva, zato je skrb za njihovo dobro počutje bistvenega pomena, so pojasnili na Fakulteti.

DSC_3967

Januarja 2014 so zaključili s prvo, idejno fazo projekta, ki pa ga bodo naprej razvijali študentje gradbeništva. Predvidoma bodo zaključili junija letos. Ob tem pa na Fakulteti še izpostavljajo, da so za ideje študentov že izkazali resno zanimanje tudi predstavniki gospodarstva. Dodatno in strokovno podporo jim nudijo v Društvu za sonaravno gradnjo ter v podjetjih Menerga in Velux Slovenija.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator, v pon. 27. januarja ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.