04:53, čet, 18. Apr

Študenti bodo znova izdelovali mostove iz špagetov





Študenti tehniških strok se bodo letos znova pomerili v izdelovanju mostov iz špagetov. Na tridnevnem tekmovanju, ki se bo začelo danes 3. maja na mariborski fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, se bo v znanju in spretnosti na tem področju pomerilo 130 tekmovalcev iz Slovenije in tujine.

 

mostovi iz špagetov, foto BK TV (1)

 

Že 8. mednarodno tekmovanje študentov tehniških strok v izdelavi najnosilnejšega mostu iz špagetov z naslovom Ali je kaj trden most organizira Študentski svet Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru v sodelovanju z Društvom študentov Fakultete za gradbeništvo.

Kot so sporočili organizatorji, dogodek ni več samo tekmovanje, ampak je postal stičišče mednarodnega sodelovanja, povezovanja in znanja. Tako bodo letos gostili 41 ekip iz 21 različnih izobraževalnih ustanov iz Slovenije, Egipta, Turčije, Latvije, s Češke, Poljske, iz Bosne in Hercegovine, Srbije in s Hrvaške.

Prva dva dneva bodo študentske ekipe izdelovale modele, zadnji dan tekmovanja pa je namenjen preverjanju nosilnosti izdelanih mostov. Vsak most postopno obremenijo, dokler se ne zruši. Zmaga most, ki prenese največjo obtežbo.

Mostovi iz špagetov so svojevrsten dosežek, saj lahko nosijo tudi do 70-kratnik lastne teže. Seveda če se ga ustrezno načrtuje in sestavi.

Lani je najbolj trden most izdelala ekipa študentov gostiteljske fakultete in je vzdržal rekordnih 105 kilogramov obtežitve.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.