19:10, pet, 19. Apr

Število redno vpisanih tujih študentov v Sloveniji narašča





V Sloveniji na štirih javnih univerzah v tem študijskem letu študira 65.640 študentov, med njimi tudi 3936 tujih. Število redno vpisanih tujih študentov stalno narašča na vseh univerzah. Največ jih prihaja iz držav jugovzhodne Evrope. Slovenija jim je zanimiva zaradi nizkih stroškov, dobrega standarda in kakovosti študijskega programa.

studenti predavalnicaNa štirih slovenskih javnih univerzah je bilo v študijskem letu 2017/18 vpisanih 3420 tujih študentov, kar predstavlja 4,5 odstotka študentske populacije. Danes jih je 3936 ali dobrih šest odstotkov, vse univerze so namreč zaznale porast na tem področju. Ti podatki po oceni Mihe Zupančiča iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) kažejo, da je študij v Sloveniji tujim študentom zanimiv, predvsem zaradi cenovno ugodnega izobraževanja, dobrega standarda v državi, pomemben jim je tudi ugled univerze in kakovost študijskih programov in šolanja.

Velika večina teh študentov prihaja iz evropskih držav, od teh pa večina iz držav nekdanje Jugoslavije oziroma Makedonije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in držav članic Evropske unije, pa tudi iz bolj oddaljenih držav, kot sta ZDA in Kanada.

Največ tujih študentov se vpiše na ljubljansko univerzo

Največ tujih študentov se sicer vpiše na našo najstarejšo in največjo univerzo, Univerzo v Ljubljani. V zadnjih petih letih je njihovo število z 2113 naraslo na 2389 v letošnjem letu. Tujci tako med več kot 38.000 vpisanimi študenti na univerzi predstavljajo 6,3 odstotka.

Podoben trend beležijo tudi na mariborski univerzi, kjer je v zadnjih petih letih število vpisanih tujcev s 664 naraslo za 256 na 920 in predstavljajo približno šestodstotni delež.

Daleč največ tujih študentov pa sprejema primorska univerza. Medtem ko je še pred petimi leti delež tujcev znašal 3,7 odstotka (213 vpisanih), so letos vpisali 572 tujih študentov, kar predstavlja skoraj 12 odstotkov vseh študentov. S tem so po navedbah Mirelle Baruca s primorske univerze presegli 10-odstotni prag internacionalizacije. “Delež tujih študentov je namreč kazalnik mednarodne usmerjenosti univerze in ko doseže prag desetih odstotkov, lahko rečemo, da je univerza internacionalizirana,” je dejala.

Tudi novogoriška univerza je od študijskega leta 2014/15 podvojila število študirajočih iz tujine. V tem študijskem letu se je na to najmlajšo slovensko visokošolsko ustanovo vpisalo 50 tujih študentov. Zaradi bližine jih največ prihaja iz Italije in bivših jugoslovanskih republik.

Največ zanimanja za elektrotehniko, ekonomijo, računalništvo…

Tuji študenti se po večini vpisujejo v študijske programe elektrotehnike, ekonomije, računalništva… Tako se jih na ljubljanski univerzi največ vpiše na ekonomsko fakulteto, tudi na mariborski univerzi je največ zanimanja za ekonomsko-poslovno fakulteto in fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Podobno je tudi na primorski univerzi, kjer se tuji študenti največkrat odločijo za študij na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Vse več je tudi mobilnosti

Univerze beležijo tudi vse več izmenjav. Najbolj prepoznana je gotovo mobilnost preko programa Erasmus+, kjer se delež mobilnih študentov giblje okrog pet odstotkov. Na ljubljanski univerzi je v letošnjem letu na izmenjavi 2122 tujih študentov. V zadnjih letih so na ljubljanski študentski organizaciji (ŠOU v Ljubljani) opazili trend, da jih največ prihaja z Iberskega polotoka, iz Španije in Portugalske.

Tudi na mariborski in primorski univerzi iz leta v leto zaznavajo porast tujih študentov na izmenjavi. Lani je bilo na mariborski univerzi na izmenjavi 296 tujih študentov, letos jih je samo v okviru programa Erasmus+ 428.

Na primorski univerzi na semester sprejmejo približno 80 tujih študentov, ki se mobilnosti udeležijo večinoma v okviru programa Erasmus+. “Največ jih prihaja iz Španije, Portugalske in Italije. Fakultete beležijo stalen porast, zanimiv pa je podatek, da velikokrat prihajajo študenti iz istih univerz, kar pomeni, da so študenti na izmenjavi zadovoljni s svojo izkušnjo,” je pojasnila Baruca in dodala, da že februarja pričakujejo novih 70 študentov iz kar 15 evropskih držav, tudi iz Kazahstana, Rusije, Japonske, Avstralije ter Nove Zelandije.

Ljubljana tujim študentom “designed for Erasmus”…

“Slovenija je tujim študentom zanimiva, ker na majhni površini ponuja raznovrstno in lepo naravo. Fakultete so v svetu priznane, všeč so jim ljudje, njihova prijaznost in odprtost,” je dejal vodja resorja za mednarodno sodelovanje na ŠOU v Ljubljani Mitja Zorič. Ob koncu izmenjave po njegovih besedah radi pravijo, da je Slovenija, predvsem pa Ljubljana “designed for Erasmus”, je majhna, a hkrati velika z urejenimi študentskimi domovi, prehrano, javnim prevozom in drugo.

Sicer pa imajo tuji študenti najraje študentske bone, “kajti ne morejo verjeti, da so obroki lahko tako poceni”. Radi imajo tudi nočno življenje, saj za njih študentske organizacije organizirajo številne zabave, da “naredijo njihovo izkušnjo še bolj nepozabno”. “Všeč jim je tudi sama lokacija države, saj lahko potujejo povsod po Evropi z izjemnimi povezavami vlakov, avtobus in letal. Zelo redko oziroma praktično nikoli ne dobimo slabih komentarjev,” je še dodal Zorič.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.