15:00, čet, 28. Mar

Starši otrok Vrtca Ptuj s peticijo proti zvišanju cene vrtca





Kot smo že poročali, so se s 1. februarjem dvignile cene mesečne oskrbnine za otroke v Mestni občini Ptuj. Razlog so med drugim tudi povišane plače uslužbencev v javnem sektorju. S sedanjo ceno v Vrtcu Ptuj namreč ne zberejo dovolj denarja za normalno poslovanje, kar je še dodatni razlog za povišanje mesečne oskrbnine. Da je Vrtec na Ptuju postal najdražji v Sloveniji so prepričani starši, tudi zato so v nekaj dneh s spletno peticijo, v kateri pozivajo k znižanju cen Vrtca Ptuj, zbrali več kot 260 podpisov.

Starši so ob podpisu peticije zapisali tudi, zakaj jo podpisujejo. Prilagamo nekaj razlogov:

  • Je nesprejemljivo, da moramo višje cene kriti starši sami. Ni izgovorov, da ni denarja za naše malčke za najdražji vrtec v Sloveniji.
  • Peticijo podpisujem zato ker vrtci stari po 25 let in nič na novo renovirani. In ker nimamo plače za preživet
  • Zvišanje cene vrtca ni sprejemljiva, ker se breme plač zaposlenih ne more prenesti na starše. Starš nima druge izbire kot je javno varstvo, ker mora tudi on hoditi v službo, da ima za položnice. Ob vsem tem pa je potrebno prinesti v vrtec tudi plenice in posteljnino! O stanju vrtcev in dotrajanosti se je tudi potrebno vprašati. Takšna cena za tako zastarelo opremo? Kakšne ekstra dejavnosti se ob tako visoki ceni dodatno ponujajo?
  • Sem mama samohranilka, z najnižjo preživnino, delam izmensko in potrebujem izmenski vrtec. Trenutno mi ne v Ptujskem vrtcu zelo všeč in tudi moja hčerka je zadovoljna. Toda račun, ki ga dobim domov me res dobesedno vrže na rit. Tretjina plače za vrtec in ostali stroški, ki jih imava – kaj mislite, kaj mi na koncu ostane za življenje? Kako si lahko človek kaj ustvari v življenju? Mislim, da je res bolje da gremo vsi na socialno podporo, tako bom vsaj otroku lahko dala svoj čas, ne bom v konstantnem stresu in bo dejansko imela nekaj od mene in jaz od dneva in vsega ostalega. “

Nezadovoljstvo med starši je tako povzročilo buren odziv tudi na socialnih omrežjih. Na peticijo se je odzvala tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, ki je sicer že pred časom dejala, da so cene morali dvigniti, saj da druge izbire ni bilo. Prilagamo njen zapis iz Facebooka.

Najprej želim pojasniti, da delim vaše občutke glede dviga cen vrtca, saj sem sama občutila enako, ko sem, niti ne dva tedna po nastopu funkcije, na mizo dobila predlog proračuna, v katerem je glede na prve želje in potrebe manjkalo kar 9 (devet!) milijonov evrov. En teden kasneje pa sem prejela še predlog za zvišanje cene vrtca. Kaj narediš ko imaš 9 milijonski minus? Pogoltneš en velik, debeli cmok.
Občinske službe so takoj dobile navodilo, da preračunajo različne variante, kako s korekcijo cene najmanj obremeniti starše. Izračuni so pokazali, da, v kolikor ne želimo izvesti dviga cene, moramo iz proračuna zagotoviti 413.000 evrov.
Glede na izjemno zahtevno finančno situacijo v kateri smo, tega denarja enostavno v proračunu nimamo, razen, da neposredno posežemo v sredstva za investicije (varne šolske poti, obnova objektov – tudi vrtcev, izgradnja kanalizacije, ceste, pločniki, …), ki pa so že tako siromašna in niti približno ne odgovarjajo na potrebe, ki jih imamo.
Zato prosim za razumevanje....”

Ob tem dodaja, da nikakor niso šli na prvo žogo in da so tehtali možnosti, kako se izogniti dvigu cene, a so na koncu vendarle morali sprejeti zelo težko, a odgovorno odločitev. “Podedovano stanje je velik izziv. V prihodnjih mesecih nas čakajo pogovori, kako izpeljati najnujnejše investicije, ki bodo v prvi vrsti našim najmlajšim zagotavljali varnost,” je še dodala Gajškova.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Ob tem je županja podala tudi komentar na nekaj pritožb s strani staršev na stanje vrtcev na Ptuju. “Pravilno opozarjate, da je stanje nekaterih vrtcev slabo. Med drugim je nujna nova centralna kuhinja in to je obveza občine. Zato iščemo možne rešitve tudi za te nakopičene težave. Stari rešujemo korak po korak,” pravi ptujska županja. “Vaš poziv razumem. In ga na nek način tudi podpiram,” dodaja Gajškova, ki je že po seji mestnega sveta Mestne občine Ptuj, ko so sprejeli podražitev, dejala, da se bo zavzemala, da se naredijo kraki naprej tudi v vladi.

Vučakova: “Gre za posploševanje”

Ravnateljica Vrtca Ptuj, Marija Vučak, pravi, da razume nezadovoljstvo staršev, saj se povišanja cen nihče ne razveseli. “Ne razumejo, da je metodologija določena in da moramo predlagati novo ceno. Vrtec je tako kot domače gospodinjstvo, ko je potrebno plačati položnice in vse ostale storitve. Če se dvignejo plače uslužbencev, kar je tudi strošek, se morajo glede na strukturo financiranja dvigniti cene oskrbnine,” pojasnjuje Vučakova. Starši so ob podpisu peticije izpostavili tudi nekaj drugih vrtcev in primerjali ceno, vendar Vučakova pravi, da gre za posploševanje, da nikakor niso najdražji vrtec niti v regiji, kaj šele v Sloveniji. “V vrtcu Vitomarci so dvignili ceno vrtca na 494 evrov za prvo starostno obdobje, prav tako Občina Ormož na 501 evro. Gre seveda za polno ceno, ki je ob subvencijah nižja,” dodaja ravnateljica Vrtca Ptuj.

Posploševanje mi ni všeč, ker številk je ogromno. Dejansko se senzacijo da hitro narediti, kar pa se mi ne zdi ravno prav. Rajši bi to energijo vložili v delo z otroki, tako starši, kot tudi mi zaposleni,” dodaja Vučakova.

Starši otrok, ki obiskujejo enote Vrtca Ptuj po novem tako po novem plačujejo 8% več na mesec, tisti, z najvišjimi prihodki tako plačajo 366 evrov.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.