09:35, pet, 19. Apr

“Stari” prorektorji onemogočajo nov zagon Univerze v Mariboru?





Potem ko je bil na nedavnih rektorskih volitvah za novega rektorja izvoljen Zdravko Kačič, ima ta sedaj kar nekaj težav pri sestavljanju ekipe novega vodstva Univerze v Mariboru. Med tem ko je večina “starih” prorektorjev očitno razumela voljo volilcev, da je čas za novo garnituro, se nekateri vztrajno upirajo odstopu s funkcije. Takšno ravnanje obsoja sindikat, skeptični pa so tudi bivši rektorji.

Žan Jan Oplotnik, ki je bil dosedanji zakoniti zastopnik Univerze, kakor tudi kandidat za novega rektorja (ki je izgubil volitve v finalnem krogu), je že podal svojo odstopno izjavo, s čimer je novoizvoljenemu Kačiču omogočil, da na prosto mesto lahko imenuje svojega izbranca/izbranko za področje financ. Podobno je voljo volilcev očitno spoštoval Jernej Turk, prav tako kandidat z rektorja na nedavnih volitvah, ki je sicer iz tekme izpadel že po prvem krogu. Na funkciji prorektorjev pod prejšnjim vodstvom je bilo 6 oseb. Ob omenjenih dveh še Nataša Vaupotič in Niko Samec, ki sta svojo odstopno izjavo podala praktično takoj po tem, ko je bil za novega rektorja izvoljen Kačič. Lučka Lorber in Marko Jesenšek pa naj bi po naših informacijah trmasto vztrajala na položaju. Je to dobro za Univerzo? Po naših neuradnih podatkih naj bi se Lorberjeva oklepala položaja tudi zaradi osebnih koristi, saj naj bi v zadnjem letu za tako imenovana akademsko-turistična potovanja porabila kar 80.000 evrov.

Seja senat Univerze v Mariboru.
Seja senat Univerze v Mariboru.

Univerza bi čimprej potrebovala novo ekipo
V Visokošolskem sindikatu (VSS) Univerze v Mariboru so bili jasni. Od nove vodstvene ekipe pričakujejo, “da bo z njo mogoč kulturen akademski dialog.” Pričakujejo tudi, da bo nova ekipa v sindikatu prepoznala partnerja, ki jim “pri nastopanju v odnosu do financerja in sistemskih zakonodajnih vprašanj ponuja roko in podporo. Da bi to lahko steklo, si želimo, da je nova ekipa čim prej predstavljena in potrjena, poskuse nekaterih, ki na položaju vztrajajo, je lahko razumeti kot nezrelo nagajanje. Še bolj nenavadno je to v primerih, če gre za ljudi, ki so bili na položajih dolga leta, pri več vodstvih in so svoje že imeli priložnost pokazati,” je pojasnila predsednica VSS na UM Marija Javornik Krečič.

Podedovani prorektorji onemogočajo izvrševanje legalne in etične pravice novega rektorja?
V podobni situaciji (kot je danes novi rektor Kačič) so bili tudi nekateri bivši rektorji Univerze, ko so prevzemali vodstvo. Danijel Rebolj je na naša vprašanja odgovoril, da je “običaj, da prorektorji ponudijo odstop in omogočijo novemu rektorju oblikovanje ekipe glede na svoj program. Ne vem, kaj prorektorico Lorberjevo zadržuje pri tem, zato tudi ne morem soditi o etični sprejemljivosti njenega vztrajanja na položaju.” Da ima novi rektor legalno in etično pravico za sestavo svoje ekipe, se strinja tudi Ivan Rozman. “Ko sem sam nastopil funkcijo rektorja sem bil v podobnem položaju. Podedoval sem prorektorje, ki sem jih pustil na funkcijah do konca njihovih mandatov. Nisem hotel na silo trgati že ustvarjenih vezi, ker vsako nasilje povzroča protinasilje“, navaja Rozman, ampak dodaja tudi, da gre pri odstopu (oziroma vztrajanju na položaju) “predvsem za etično vprašanje prorektorice na eni strani kot novega rektorja na drugi strani.” Realna slika ali razmerje med “starimi” in novimi prorektorju bo jasna jutri, ko bodo odstope in nove imenovanja obravnavali na izredni seji senata Univerze.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.