10:42, pet, 29. Mar

Srečanje delovnih invalidov Koroške





3. december je mednarodni dan invalidov in ravno zato, so v telovadnici osnovne šole Muta piredili srečanje delovnih invalidov Koroške regije.
Prireditve se je udeležilo mnogo ljudi, za katere je bil pripravljen kulturni program. Nastopilo je namreč več glasbenih gostov: Ženski pevski zbor Klasje, Matej Vošner na diatonični harmoniki, Rok Krajnc, ki je zapel operno arijo ter Kmečka godba Pernice.


Navzoče je pozdravil tudi Jože Freidl, predsednik društva invalidov Muta, ki je med drugim tudi predstavil svoj pogled na odnose do invalidov. Meni, da bi se morala država bolj potruditi zanje in za njihove potrebe.

Na oder pa je stopil tudi župan občine Muta, Boris Kralj, ki meni da so vzrok za tako veliko število invalidov pri nas težki pogoji v preteklosti. Danes pa bi morali vsi podjetniki vedno gledati prej na delavca, kot pa na profit, saj žal vsa podjetja v Sloveniji niso prilagojena invalidom oz. delovnim invalidom.

Kot zadnji je prisotne pozdravil tudi predsednik zveze invalidov Slovenije, Drago Novak. Tudi on je spregovoril o slovenski zakonodaji, ki se prehitro spreminja, pri tem pa na invalide niti ne pomislijo. “Invalidi smo velika socialna skupina, ki se težje prilagaja spremembam” je izjavil.


Prebral se je tudi esej dijakinje srednje šole Muta, Tjaše Žnidar, ki ji je zveza delovnih invalidov Slovenije podelila tudi priznanje in knjižno nagrado.


Delovni invalidi so za marsikaj prikrajšani, težje zaposljivi in večkrat diskriminirani. Zato je pomembno, da se vsi zavedamo, da so tudi oni le ljudje in imajo iste pravice kot vsi ostali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.