16:26, čet, 25. Apr

Sprememba obtožnice zoper nekdanjega Fištravčevega sodelavca





Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje svetovalcu nekdanjega mariborskega župana Marku Kovačiču, ki ga obtožnica bremeni poslovne goljufije v skupni vrednosti skoraj 120.000 evrov. Tožilstvo mu očita, da njegovo podjetje Svarog pred leti več različnim naročnikom ni dostavilo že plačanih interaktivnih tabel. Danes pa je tožilstvo obtožnico spremenilo.

Kot je sodniku Boštjanu Polegeku ob pisni vložitvi modificirane obtožnice povedala tožilka Katja Arnuš, se ta bistveno ni spremenila, je pa iz nje izločila obtožbe v delu, ki se nanaša na podjetje Steljes. Slednje naj bi doslej veljalo za eno od oškodovanih in poleg zasebne univerze Alma Mater Europea – Evropski center Maribor (ECM) tudi eno od dveh, ki sta Kovačiča kazensko ovadili.
Ostale spremembe se po besedah tožilke nanašajo na dodatne obrazložitve preslepitvenega namena Kovačiča, ki naj bi dokazovale, da je Kovačič vedel, da podjetjem in zavodom, ki so za interaktivne table že plačali, teh ne bo mogel dostaviti. Del obtožnice, ki se nanaša na kršitev pravic zaposlenih v njegovem zavodu Svarog zaradi neplačila socialnih prispevkov, pa po besedah Arnuševe ostaja nespremenjen.

Fotografija je simbolična, vir: pchand.si
Fotografija je simbolična, vir: pchand.si

Obramba je menila, da gre za obsežne spremembe v obtožnici, s katerimi so se skupaj s sodiščem seznanili šele danes in zato zahtevala primeren rok, da se do sprememb opredelijo. Hkrati je odvetnik Sandi Vuković v spis vložil dodatne dokazne predloge, ki naj bi kazali na to, da del pričevanj prvega človeka Alme Mater Europee Ludvika Toplaka ne drži v celoti. Toplak je januarja povedal, da je Kovačiča ovadil, ker se je kljub notarsko podpisanemu dogovoru o vračilu kupnine počutil prevaranega in dodal, da s Kovačičem razen naročila interaktivnih tabel ni imel nobenih drugih poslov.
Obramba je že med zaslišanjem skušala opozoriti na to, da v omenjenem sodelovanju ni šlo zgolj za dolžniško-upniško razmerje pač pa za namen dolgoročnega sodelovanja, kar naj bi potrjevala tudi pogodba o poslovnem sodelovanju, s katero je Svarog vstopil v lastništvo družbe Terapija, ki je bila dotlej v stoodstotni lasti Toplakove univerze in se je pozneje preimenovala v IEN.
Sodnik Boštjan Polegek je ugodil zahtevi obrambe in ji dal čas za odgovor na spremenjeno obtožnico, zato je nov narok določil za 17. maj. Kovačič sicer krivdo zavrača, medtem naj bi poravnal tudi terjatve. V svojem zagovoru je zatrdil, da nikoli ni nameraval nikogar preslepiti ter da je celotno dogajanje posledica nesrečnih poslovnih okoliščin.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.