10:31, pet, 29. Mar

Sodišče župana Mute Vošnerja spoznalo za krivega žaljive obdolžitve





Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes župana Občine Muta Mirka Vošnerja spoznalo za krivega žaljive obdolžitve Darka Sahornika z besedami, ki jih je izrekel na seji občinskega sveta aprila lani. Sodišče je Vošnerju izreklo štirimesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let. Sodba ni pravnomočna, Vošner je napovedal pritožbo.
Sahornik, ki je bil na zadnjih dveh lokalnih volitvah Vošnerjev županski protikandidat, je proti Vošnerju vložil zasebno tožbo, ker je ta na seji občinskega sveta aprila lani, ko so svetniki obravnavali problematiko višine komunalnega prispevka, med drugim dejal, da je Sahornik v projektu izgradnje kanalizacije imel “fiktivne posle” s podjetjem Riko in da je pri tem zaslužil “umazan denar”. S tem ga je, kot trdi Sahornik, razžalil, kaznivo dejanje pa je, kot je poudaril njegov odvetnik Boris Marčič, storil z direktnim naklepom.

Darko Sahornik
Darko Sahornik

Vošner izrečenih besed ne zanika. Posnetek seje, ki si ga je v dokaznem postopku ogledal tudi tričlanski senat slovenjgraškega sodišča, je bil tudi javno predvajan na našem spletnem portalu.

Vošner: “Obtožbe o žaljivi obdolžitvi so neutemeljene”

A Vošner obtožbe o žaljivi obdolžitvi zavrača kot neutemeljene. Danes je ponovno poudaril, da njegova izjava na seji občinskega sveta ni bila usmerjena zoper osebo Darko Sahornik, ampak je to bila kritika njegovega ravnanja kot koordinatorja projekta izgradnje kanalizacije, ki je potekal v več občinah, saj Sahornik v tej funkciji po Vošnerjevem mnenju ne bi smel sklepati nobenih pogodb z glavnim izvajalcem del na projektu in pri tem zaslužiti 194.000 evrov. Hkrati pa je Sahornik po Vošnerjevih besedah nato eno leto polemiziral okoli višine komunalnega prispevka in bil tudi predsednik komisije za znižanje komunalnega prispevka na Muti.

Kot je danes v zaključnih besedah še izpostavila Vošnerjeva zagovornica Irma Pavlinič Krebs, je bila izjava, ki je predmet zasebne tožbe, vzeta iz konteksta širše razprave na temo komunalnega prispevka. Glede fiktivnosti pogodbe pa, da je Vošner hotel opozoriti, da je bila pogodba sklenjena v nasprotju s protikorupcijskim zakonom.

Sodni senat pod vodstvom sodnice Marjete Vezonik pa je v izreku in obrazložitvi sodbe sledil navedbam v zasebni tožbi Sahornika proti Vošnerju. Sodnica je v obrazložitvi sodbe med drugim poudarila, da je Vošner ob podajanju sporne izjave vedel, da gre za neresnične navedbe, da se je zavedal pomena izrečenih besed, da je vedel, da gre za žaljiva dejstva in da se posel med Sahornikom in podjetjem Riko o najemu Sahornikovih prostorov izvaja, česar Sahornik tudi ni skrival. Sodišče je ocenilo, da je Vošner dejanje žaljive obdolžitve storil z direktnim naklepom.

Ob izrečeni sankciji je sodišče Vošnerju naložilo še, da plača objavo vsebine pravnomočne sodbe na spletni strani lokalec.si, prav tako mu je naložilo plačilo vseh stroškov postopka.

Sahornik je izrečeno sodbo za medije komentiral z besedami, da upa, da bo resnica obveljala ne glede na pritožbo. Vošner pa je dejal, da je takšno razsodbo na prvi stopnji pričakoval, glede na to, da je imel vseskozi občutek, da senat in sodnica zadeve “ne bosta celovito obravnavala”. Skupaj z zagovornico sta napovedala pritožbo na sodbo in morebitno uporabo še drugih pravnih sredstev.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.