16:54, čet, 28. Mar

Smo se oddaljili od potrošniške družbe?





Na naših spletnih straneh smo pred kratkim objavili anketo, v kateri smo spraševali, ali je prižig prazničnih luči in okraševanje mesta v novembru preuranjeno. Nekateri trgovski centri, razne ustanove in organizacije namreč že veliko pred začetkom čarobnega decembra okrašujejo svoja okna, poskrbijo za praznične lučke, okraske in tudi tako vabijo ljudi k obisku. Vse pomembnejše pa jim je tudi, da se ljudje obnašajo kot pridni potrošniki in že nakupujejo darila, čeprav praznikov še ni blizu. Rezultati anket pa so pokazali, da ljudje ne marajo prezgodnjega okraševanja, obenem pa tudi še niso pripravljeni na mrzlično nakupovanje daril.

November še ni prazničen

Izkazalo se je namreč, da je 77 odstotkov Mariborčanov, ki so odgovorili na vprašanje o prižigu prazničnih luči, prepričanih, da se je prižig zgodil prezgodaj. Le 18 odstotkov jih je menilo drugače, 5 odstotkov pa jim je bilo vseeno. Še bolj množičen odziv pa smo dobili v širši skupnosti, kjer je odgovorilo na vprašanje o novembrskem božičnem okraševanju mest in krajev kar 788 ljudi. Očitno je, da je velika večina teh proti prezgodnjemu okraševanju mest, saj jih je 656 odgovorilo, da so novembrske okrasitve prezgodnje. Te pa niso zmotile 120 bralcev oziroma 15 odstotkov ljudi, ki so odgovorili na vprašanje.

Te dni smo v Mariboru izvedli tudi manjšo anketo o obdarovanju. Večina tistih, ki so bili pripravljeni odgovoriti na vprašanje, ali bodo kupili darila, kaj bodo sploh kupili, je poudarila, da je bolj pomembno, da se družijo s prijatelji in preživijo čas z družino.

Ob tem se lahko upravičeno vprašamo, ali so ljudje postali uporniki potrošniški družbi in se v ospredje spet postavljajo druge vrednote – družina, kakovosten prosti čas in druženje s prijatelji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.