08:06, pet, 19. Apr

Smeli načrti planincev ob otvoritvi plezalne stene v Sveti Trojici





V Sveti Trojici so ob jezeru odprli plezalno steno, ki s trenutno dvema stranema že nudi prve plezalne užitke. Daleč okrog nimajo plezalne steze na prostem, tako da je izgraditev oziroma montaža plezalne steze dobrodošla novost.

Plezalne stene imajo jih sicer v telovadnicah in športnih dvoranah, a na prostem je to edina daleč naokoli. „V prvi fazi smo naredili dve strani, naredili pa bomo še ozadje, opremljeno z balvanskim delom. To pomeni, da bomo imeli 90 kvadratnih metrov plezalne stene,“ je razložil predsednik Planinskega društva Hakl Drago Lipič. Plezalna stena je namenjena vsem generacijam, pa tudi ne samo planincem. Vsekakor pa bodo morali vsi upoštevati na tablah napisana navodila in opozorila. Inštruktor plezanja Marko Krajnc opozarja, naj obiskovalci, sploh začetniki, ki bodo prišli sami do plezalne stene, ne pležejo do vrha brez varovalne opreme: „Z rdečo črto bo v kratkem označeno, do katere višine lahko gredo. Za višje morajo uporabljati varovalno vrv. Najboljše je, da sprva pležejo levo, desno, torej prečno.“ Dobro je, da ste pri plezanju v dvojicah – medtem ko en pleže, ga drugi varuje.”

Plezalna stena v Sveti Trojici bo nudila 90 kvadratnih metrov plezalne površine
Plezalna stena v Sveti Trojici bo nudila 90 kvadratnih metrov plezalne površine

Aktivni planinci tudi sredi Slovenskih goric
Sicer pa je Planinsko društvo Hakl staro skoraj že 23 let, imajo pa tri enote: pohodniški del, delo z mladimi in otroki – sodelujejo namreč s tremi osnovnimi šolami – ter markacijski del. „Tudi v Slovenskih goricah imamo dovolj zanimivih poti in planinsko pot, ki je dolga nekaj več kot 300 kilometrov, pa tudi Trojiško pohodno pot in še nekaj tematskih poti, ki gredo skozi Sveto trojico,“ je povedal Lipič: „To so Marijina pot, pohodniško-kolesarska pot, ter turno kolesarsko pot proti Pomurju, ki prav tako teče skozi Sveto Trojico.“

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.