12:21, pet, 29. Mar

Slovenski taekwondojisti sloga ITF v Mariboru priborili 12 evropskih kolajn





Maribor je od četrtka pa do danes gostil evropsko prvenstvo v taekwondoju sloga ITF. Da so Mariborčani dobri organizatorji kaže dejstvo, da so v šestih letih dvakrat gostili najboljše taekwondojiste stare celine, poleg tega je bil dogodek uspešen tudi s tekmovalnega vidika, saj je Slovenija osvojila kar 12 posamičnih kolajn.

itf eu taekwondo prvenstvo v mariboru (2)

V nedeljo so bile na sporedu še ekipne borbe, v športni dvorani Lukna pa je v štirih dneh nastopilo 642 tekmovalcev in tekmovalk iz 28 držav. Upravičeno se je ob ringih smejalo tudi predsedniku organizacijskega komiteja in podpredsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije Tomažu Baradi, ki je sam nekoč krojil vrh tega športa, zdaj pa svoje znanje prenaša naprej na mlade.

itf eu taekwondo prvenstvo v mariboru (1)

“Prav gotovo pri mednarodni organizaciji uživamo nek ugled, glede na to, da so nam prvenstvo zaupali že drugič v zadnjih šestih letih. Očitno smo zadevo prvič dobro naredili, da so bili ljudje zadovoljni in da so nam znova dodelili prvenstvo. Še bolj me veseli množična udeležba, saj ta kaže, da med mladimi velja veliko zanimanje za ta šport,” je povedal predsednik Športne zveze Maribora Barada.

V štajerski prestolnici je te dni precej pestro, saj poleg teakwondojistov hotelske kapacitete polnijo tudi gorski kolesarji, na Pohorju namreč poteka evropski pokal v spustu z gorskimi kolesi.

“Maribor je resnično športno mesto. Upravičeno se letos ponašamo z nazivom evropsko mesto športa. Sicer je borba za pokroviteljski denar kar huda, mnoga podjetja so namreč šla v roke tujim vlagateljem, ki nimajo več toliko posluha za slovenski šport, pa vendar nekako se borimo in mislim, da nam uspeva. Letos resnično namenjamo bistveno več pozornosti in sredstev športu,” je povedal Barada.

Prvenstvo je bilo uspešno tudi s tekmovalnega vidika, saj je Slovenija na zadnjem EP v Bolgariji pred letom dni osvojila pet kolajn, tokrat pa izkupiček presegla več kot 100-odstotno. V slovenski članski ekipi so v kategoriji borb kolajne osvojili Nika Zgorc in Ema Viškovič (obe do 50 kg), Elizabeta Crnkovič (do 68 kg), Urša Terdin (do 75 kg) in Jerneja Jenšterle (nad 75 kg), še sedem posameznikov pa je bilo uspešnih v mladinski konkurenci (Tina Baloh, Tyra Barada, Sven Hojs, Maša Kenjalo, Alisa in Larisa Žagar Slemenšek ter Timotej Zavec).

“Vračamo se na mesta v vrhu. Imamo zelo mlado ekipo, povprečna starost je komaj 15 let, a imamo lepo skupino in ne samo posameznikov, ki bi peljali vlak naprej. V Sloveniji imamo devet ali deset klubov ITF, smo kar nekaj večji kot WTF, imamo vrhunsko sodelovanje, delamo pod eno zvezo. Večina fantov, ki v Mariboru trenira taekwondo olimpijske verzije WTF, je bila v teh dneh tukaj, navijali so za naše, pomagali, na zunaj delujemo kot eno,” je povedal Barada, ki je priprave slovenske ekipe, v kolikor mu je to dopuščal čas, odvodil sam, tako da še ostaja vpet tudi v tekmovalni del, ne samo organizacijskega.

Na lanskem svetovnem prvenstvu, ta si sledijo na dve leti, prihodnjega aprila ga bo gostila Nemčija, je nastopilo kar 1200 športnikov in športnic iz 63 držav. “V Evropi dosegamo kar velike številke nastopajočih, zanimanje mladih ne pojenja. Zaradi SP je evropsko prvenstvo prihodnje leto na sporedu oktobra, verjamem, da tudi s številčno slovensko udeležbo,” je še povedal Barada.

Slovensko reprezentanco zdaj čaka tekma svetovnega pokala, a bo ta težko dosegljiva, saj je v Avstraliji, kar pa je povezano z visokimi stroški, a kot pravi prvi mož slovenskega taekwondoja ITF, bo tudi tam Slovenija prisotna s kakšnim posameznikom.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.