09:37, pet, 29. Mar

Slovenski raziskovalci odkrili povsem novo zvrst snovi





Iz Inštituta Jožef Štefan so sporočili, da so tamkajšnji raziskovalci pod vodstvom prof. dr. Dragana Mihailovića, odkrili povsem novo zvrst snovi, ki je ni mogoče razumeti s sedanjo fiziko.

Vir: Inštitut Jožef Štefan
Vir: Inštitut Jožef Štefan

Elektroni so sestavni deli atomov. Ti so sestavljeni iz atomskega jedra, sestavljenega iz protonov in nevtronov, ter oblaka elektronov okrog jedra. Elektroni so približno 1800-krat lažji od protonov in nevtronov. Tako so elektroni verjetno najbolj pomembni osnovni delci v naravi. Že stari Grki so opazili, da je jantar privlačeval majhne delce, na primer lase, če so ga drgnili ob kožuhovino. Ob dovolj vztrajnem drgnjenju so lahko dosegli celo, da je preskočila iskra. Poleg strele je bil ta pojav eden najzgodnejših opažanj o elektriki. Ob pojavu statične elektrike, bliska in magnetizma so človeštvu tako poznani že tisočletja, njihov obstoj kot neodvisnih delcev pa je leta 1897 dokončno potrdil Joseph John Thomson.
Med poskusi, namenjenimi ustvarjanju novih oblik kvantnih materialov v močno neravnovesnih razmerah v kristalu tantalovega disulfida, so s kratkimi laserskimi sunki ustvarili nenavadno gosto amorfno elektronsko snov, v kateri se zaradi medsebojnih interakcij elektroni zagozdijo. Odkritje je fundamentalno pomembno, saj odpira novo področje, njegovo razumevanje pa je nov velik izziv za današnjo kvantno fiziko. Raziskava je bila v celoti izvedena na posebnem nizkotemperaturnem mikroskopu s štirimi konicami na Institutu “Jožef Stefan”, ki je edinstven v svetu. O odkritju je 15. julija 2019 poročala prestižna znanstvena revija Nature Materials.
Gre torej za pomembno odkritje, saj so elektroni ključni za delovanje elektronike in računalništva, kar danes pravzaprav poganja globalno ekonomijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.