15:47, pet, 29. Mar

Slovenska vojska med drugim poziva h kadrovski krepitvi





V spomin na 15. maj 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, danes praznujemo dan Slovenske vojske. Na torkovi osrednji slovesnosti v Cerkljah ob Krki je predsednik republike Borut Pahor izpostavil potrebo po posodobitvi vojske, načelnica generalštaba Alenka Ermenc pa kadrovski primanjkljaj v njenih vrstah.

Vir: Facebook Slovenska vojska
Vir: Facebook Slovenska vojska

15. maj je za dan Slovenske vojske s sklepom določila vlada. Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok začelo služiti v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani. Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj, so pred praznikom zapisali v SV.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil, Borut Pahor, je v torkovem slavnostnem nagovoru poudaril, da bo Slovensko vojsko v naslednjih letih treba posodobiti, da bo lahko odlično opravljala tudi operacije največje intenzivnosti. Ustvariti bo treba pogoje, v katerih bodo njeni pripadniki čutili tako moralno kot tudi materialno zadoščenje, je povedal.

Obrambni minister Karl Erjavec je opomnil na pomen medsebojnega zaupanja, spoštljivosti in lojalnosti v vojaški organizaciji. Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc pa je opozorila na primanjkljaj kadra. Pozitivne spremembe so po njenih besedah vedno mogoče, zahtevajo pa celosten pristop in odločno ukrepanje na nacionalni ravni.

Strateški razmislek o prihodnosti SV bo ponudila tudi bela knjiga o obrambi, katere osnutek bi lahko bil pripravljen junija.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.