21:15, pet, 19. Apr

“Skodelica kave” z znanimi Slovenci in Slovenkami





V soboto, 1. oktobra 2016, so v sklopu 2. Festivala kave in kavarniške kulture, Ptujske zgodbe o kavi, v Dominikanskem samostanu na Ptuju slovesno otvorili fotografsko razstavo “Skodelica kave” avtorja Boštjana Bračiča. Razstava je nastajala tri leta, v tem času pa je avtor ob skodelici kave fotografiral 23 znanih Slovenk in Slovencev, ki v svojem življenju počnejo prav to, kar jih najbolj veseli in navdihuje. 

Črno-bele portrete spremljajo tonski posnetki modrih misli in življenjskih nasvetov portretirancev, ki lahko služijo kot navdih ne samo mladim, pač pa vsakomur, ki spozna, da je potrebno slediti svojim sanjam. Boštjan Bračič je fotografiral 23 znanih Slovencev in Slovenk, med drugim Nino Pušlar, Petro Majdič, Svetlano Makarovič, Dejana Zavca, Adija Smolarja in druge.

foto-3
Avtor razstave Boštjan Bračič

Ideja za razstavo se je Bračiču porodila nekaj let nazaj, ob novici, da mladi opuščajo študijske smeri, ki jih veselijo, ker ne verjamejo, da bodo dobili delo in delali to, kar jih veseli. “V Sloveniji, zlasti na Štajerskem, je v zadnjih letih ljudem ugasnil ogenj v očeh, namesto tega se je v nas naselil brezup. Pomislil sem, da je potrebno ponovno zanetiti to iskro, ki je ugasnila,” pravi Bračič.

Pomislil pa da je na tiste, ki jim gori ogenj v očeh, ki so uspešni pri tem kar delajo in to počnejo z veseljem. “Ob samem fotografiranju sem obenem želel zajeti tudi njihove modrosti in nasvete za zadovoljno in uspešno življenje,” dodaja avtor razstave.

foto5-1
Razstava “Skodelica kave”

Portretirance je ob fotografiranju tudi spraševal o njihovem življenjskem vodilu, ki mu sledijo in katere so modrosti, ki so jih spoznali v življenju. Razstavljene portrete tako spremljajo avdio izjave portretirancev. Ti so v tonskem zapisu za obiskovalce razstave razkrili svoj recept za uspešno življenje ter osebno zadovoljstvo.

Skodelica kave rdeča nit

Rdeča nit, ki povezuje celotno fotografsko zgodbo je skodelica kave. “Kava namreč pri mnogih ljudeh predstavlja korak v lepše jutro, v lepši dan, v lepši jutri,” njeno simboliko oriše Bračič.

foto-1
Boštjan Bračič, avtor razstave; Bojan Maroševič, dramski igralec; Feri Lainšček, pesnik in pisatelj; Anita Mlakar, PR in moderatorka dogodka

Z razstavo namerava gostovati tudi v drugih krajih po Sloveniji, obenem pa načrtuje tudi nadaljevanje te izvirne zgodbe. Razstava “Skodelica kave” bo v ptujskem Dominikanskem samostanu na ogled do 8. oktobra.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.