15:26, tor, 23. Apr

Šiška privedli pred preiskovalnega sodnika





Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška so ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, je potrdil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Darko Simonič. Šiško je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

 andrej sisko

“Glede na to, da se je zagovarjal na policiji, je sklepati, da se bo zagovarjal tudi pred preiskovalnim sodnikom. In to lahko traja ure,” je še dejal Simonič, ki pri postopku ni navzoč, ampak sta navzoča dva druga tožilca.

“To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič,” pa je v soboto dejal Šiškov odvetnik Viktor Osim. Pričakuje, da bo preiskovani sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Pred mariborsko sodno palačo se je tudi danes, podobno kot že v soboto, zbralo okoli 30 Šiškovih podpornikov, ki zahtevajo njegovo izpustitev, je poročal Radio Slovenija.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja – gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora SDM Mateja Lesjaka.

Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo v soboto zjutraj, ko so ga policisti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil 48-urno sodno pridržanje. To se izteče v ponedeljek zjutraj okoli 6. ure.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.