12:47, sob, 20. Apr

Šestindvajseta seja nadzornega sveta Pošte Slovenije





Maribor, 27. november 2013 – Nadzorni svet Pošte Slovenije se je danes sestal na svoji šestindvajseti seji.

Nadzorni svet se je v začetku seje seznanil o delu družbe med sejama nadzornega sveta, v nadaljevanju pa je obravnaval rezultate poslovanja Pošte Slovenije v obdobju od januarja do septembra 2013, tudi v povezavi s trenutno poslovno situacijo Pošte Slovenije.

Gospodarska kriza in drugi dejavniki (strukturne spremembe na trgu poštnih storitev, popolno odprtje poštnega trga v EU ter posledično vedno večja konkurenca, racionalnejše delovanje strank Pošte Slovenije, tako gospodarskih družb kot javne uprave ter spremembe davčne zakonodaje, ki Pošti Slovenije nalaga vedno večje obveznosti) močno vplivajo na poslovanje Pošte Slovenije.

Pošta Slovenije je v obdobju januar-september 2013 dosegla pozitivni izid iz poslovanja, zaradi slabitve delnic NKBM, ki za leto 2013 ni bila predvidena, pa izkazuje negativni čisti poslovni izid v višini 209.878 EUR. Brez omenjene slabitve, ki je v tem obdobju zanašala 2,4 mio. EUR, pa bi Pošta Slovenije dosegla čisti poslovni izid v višini 1.824.899 EUR. V tem obdobju je bilo opravljenih dobrih 714 mio. poštno-logističnih storitev. Pošta Slovenije ocenjuje, da bo leto 2013 končala s pozitivnim izidom iz poslovanja, zaradi slabitve naložbe v NKBM in predvidene slabitve naložbe v PBS pa predvideva, da bo dosegla negativni poslovni izid.

Izboljšanje rezultatov poslovanja je za Pošto Slovenije trenutno prioritetna naloga, zato je že sprejela vrsto dodatnih, kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov, med katerimi so tudi manj priljubljeni, a nujni in prepotrebni varčevalni ukrepi, soočili pa se bodo tudi z organizacijskimi spremembami. Dolgoročni ukrepi so v prvi vrsti naravnani v pridobivanje novih poslov, ki bi jih lahko množično opravljali na poštnih okencih ter v prepoznavanje novih poslovnih priložnosti.

Pošta Slovenije bo v sklopu lastne reorganizacije, po vzoru danes ponovno uspešnih evropskih poštnih operaterjev, ki so se s podobno situacijo soočali pred leti in jo uspešno presegli, posegla tudi v lastno organizacijo in poštno omrežje. Tako načrtuje nadaljevanje preoblikovanja rednih v pogodbene in premične pošte (v letu 2014 se bo število slednjih povečalo za dodatnih 50) ter širšo racionalizacijo in optimizacijo poslovanja. Več kot nujno je centraliziranje posameznih delovnih procesov in združevanje nekaterih oddelkov znotraj poslovnih enot s poslovnimi funkcijami na upravi družbe in v poslovnih enotah. Spremembe bo Pošta Slovenije izvajala postopoma, z začetkom v letu 2014, pri čemer bo zmanjševala tudi število zaposlenih.

Poleg omenjenega bo Pošta Slovenije posegla še na področje predpisov in korporativnega upravljanja, procesov in organizacije ter novih storitev. Prizadevala si bo za prilagoditev standardov kakovosti, ureditev cen oz. popustov za izvajalce zamenljivih storitev na ekonomski osnovi ter doseganje ekonomsko vzdržnih cen univerzalne storitve, predvsem pa bo svojo prisotnost krepila na trgu logističnih storitev in oskrbnih verig.

Dr. Davorin Kračun
predsednik nadzornega sveta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.