10:40, čet, 28. Mar

“Sedež energetike mora ostati v Mariboru”





Zveza inženirskih društev Maribor je danes v Mariboru pojasnila svoje stališče do aktualne problematike v zvezi s slovensko elektroenergetiko, še posebej o potezah Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in posledicah, ki jih te prinašajo za Dravske elektrarne Maribor (DEM). Tudi sami se zavzemajo za to, da se sedež holdinga vrne v Maribor.

Kot je poudaril predsednik zveze Boris Tovornik, so DEM še eno zadnjih velikih in uspešnih proizvodnih podjetij na območju Maribora, ki mestu omogoča pomembne finančne prilive. Zato je veliko ljudi zaskrbljenih, hkrati pa tudi ne dovolj informiranih o razlogih in težavah.

“Vemo, da je, še ne tako davno, bil sedež elektrogospodarstva Slovenije v Mariboru, DEM pa glavni proizvajalec električne energije v Sloveniji. Danes podjetje proizvede približno eno tretjino slovenske električne energije po ceni, ki je bistveno nižja od večine drugi elektrarn v Sloveniji,” je poudaril zaslužni profesor mariborske fakultete za elektrotehniko Dali Đonlagić, ki je bil 15 let tudi predsednik nadzornega sveta DEM.

Đonlagić težko reče, kaj bi bilo v prihodnje najboljše, a meni, da se niti lokalna skupnost ne zaveda povsem pomena podjetja, ki med drugim zagotavlja veliko število kakovostnih delovnih mest, ta pa so zdaj v nevarnosti. Po njegovem mnenju bi bilo nujno, pa tudi realno zahtevati, da se sedež elektroenergetike vrne v mesto ob Dravi, saj so DEM njen najbolj dobičkonosen del, danes pa so talec nekaterih drugih projektov, predvsem Teša 6, namesto, da bi izvajalo svoje zastavljene investicije.

“Tešu 6 sem sam ves čas odločno nasprotoval, zato sem se mnogim v Šaleški dolini zameril. Dejstvo pa je, da Drava prispeva največ za najbolj ugodno ceno. Zdaj se govori o racionalizaciji pri zaposlenih v DEM in se pri tem podjetje primerja z Avstrijci. To je mešanje hrušk in jabolk, saj pri naših severnih sosedih podjetja opravljajo samo izvajanje, prodajo in nabavo, vzdrževanje pa opravlja posebno podjetje, ki je skupni serviser za vso avstrijsko energetiko,” je dejal Đonlagić.

Ob tem se je še vprašal, kako je mogoče, da ima sedež HSE danes dvakrat več zaposlenih kot jih je bilo nekoč na sedežu v Mariboru, po drugi strani pa vsi ti niso uspeli spisati elektroenergetskega programa za državo, pač pa so to deli prepustili Inštitutu Jožefa Stefana.

DSC_0704

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.