02:40, čet, 18. Apr

Ruski muzej v Melju ocenjen na kar tri milijone evrov





Mariborski župan Andrej Fištravec ter Ruski svetovalec veleposlaništva in vodja ruskega centra znanosti in kulture Jury Metelev, sta se ob prihajajoči 72. obletnici konca II. svetovne vojne poklonila žrtvam nacističnega terorja, ter obudila načrte za vzpostavitev memorialnega centra z ruskim muzejem.

Med drugo svetovno vojno je bil ta prostor, s kompleksom carinskega skladišča ter z območjem nekdanje vojašnice v Melju, veliko nemško ujetniško taborišče. Med ujetniki je bilo kar 2.450 sovjetskih – ruskih vojnih ujetnikov. Taborišče je bilo ocenjeno kot skrajno neprimerno, predvsem zaradi higienskih in bivalnih razmer ter premajhne kuhinje, za več kot 10.000 vojnih ujetnikov pa so skrbeli samo trije zdravniki.

položitev venca v spomin ujetnikom

Fištravec in Metelev sta v nekdanjem carinskem skladišču v Melju, kjer je nemški okupator imel koncentracijsko taborišče za vojne ujetnike Stalag XVIII D, v spomin položila venec.

Meddržavna slovensko-ruska komisija, bo sedaj odločala o muzeju, katerega je investicijska vrednost ocenjena na tri milijone evrov. Občina ima že kar nekaj časa v proračunih za leti 2017 in 2018 denar za odkup zemljišča in ureditev okolice predvidenih 250 tisoč evrov. Komisija pa bo morala doreči vse ostale podrobnosti glede financiranja. “Če želimo, da memorialni center in muzej funkcionirata znotraj našega sistema, ju je potrebno vpeljati v mrežo slovenske muzejske dejavnosti, kjer je 80 odstotni financer država, 20 odstotni pa lokalna skupnost,” dodaja Fištravec. Obstaja pa tudi možnost donacije z ruske strani, s katero podpre delovanje muzeja, saj bi naši ruski prijatelji to radi izpeljali že letos. Rusija kot država projekta ne bo financirala, je pa ustanovila fundacijo za zbiranje denarja, ki je že v polnem teku.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.