22:06, pet, 19. Apr

Reševanje Vinagovega vinograda





Župan Mestne občine Maribor je zaskrbljeno opazoval stanje mestnega vinograda na Piramidi, zato je mestni upravi naročil, naj poišče okoliščinam primerno najustreznejšo rešitev, ki bi Mariboru zagotovila urejeno, tako za občane kot za turiste privlačno veduto.

Zajeta slika

Mestna uprava, tudi župan, so s svojo aktivno vlogo pričeli že v drugi polovici minulega leta, prav tako so sestankovali z nekdanjim Vinagovim vodstvom.

Po številnih sestankih in temeljitem strokovnem proučevanju je bila 22. 4. 2014 na kolegiju župana MOM dr. Andreja Fištravca sprejeta odločitev o načinu reševanja mestnega vinograda na Piramidi, ki je v končni fazi vključevala tudi vlogo podjetja Snaga d. o. o. pri vzdrževanju samega vinograda.

8. 5. 2014 je sledil sestanek predstavnikov občine s stečajno upraviteljico družbe Vinag d.d. v stečaju, na katerem je bil potrjen scenarij, kot ga je župan sprejel na kolegiju, ki je šel v smeri obdelovanja vinograda in predaje grozdja ali vina s strani MOM oziroma javnih podjetij.

Za slednji scenarij je bil potreben vsaj podzakup kmetijskega zemljišča, kamor spada tudi Vinograd, a podzakup ni dovoljen.

Vinag d.d. v stečaju je namreč še vedno zakupnik Vinograda vse do zaključka stečaja, ko firma ugasne, oziroma do novega razpisa zakupa, ki ga pripravi in objavi Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Prav s slednjim je zaključni sestanek predstavnikov mestne uprave MOM potekal minuli petek v Ljubljani, kjer so se direktor MU MOM Marko Žula in delegacija občinske mestne uprave s Skladom dogovoril o izvedbi s strani župana pripravljenega scenarija – hkrati pa tudi o srednje in dolgoročnih rešitvah.

Medtem ko kratkoročno rešitev predstavlja obdelava vinograda s strani podjetja Snaga d.o.o., predstavlja srednjeročno rešitev prijava Mestne občine Maribor oziroma v ta namen ustanovljene javne zadruge na razpis za zakup zemljišč mestnega vinograda na Piramidi. Takšno zakupno razmerje bi lahko trajalo tudi do časa amortizacije zemljišč, kar pomeni nekaj manj od 30 let. Dolgoročno rešitev pa predstavljajo pogajanja med MOM in Skladom o brezplačnem prenosu parcel mestnega vinograda v lastništvo MOM.

Med tem ko sklad doslej rešitvi ni bil naklonjen, je občinski urad za gospodarstvo poiskal ustrezne pravne podlage, ki bi lahko služile za prenos 4,8 ha zemljišč mestnega vinograda na Piramidi. Glede na dosežen sporazum s Skladom minuli petek, je Mestna občina Maribor v začetku tega tedna Snagi d.o.o. naložila, da pripravi vse aktivnosti obdelovanja in urejanja mestnega vinograda.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.