12:43, tor, 16. Apr

Rast turističnih nočitev na Koroškem v lanskem letu





Turistične nastanitve na Koroškem z več kot 10 posteljami so v letu 2016 zabeležile dobrih 100.700 nočitev, kar je pet odstotkov več kot v letu 2015, kar kažejo podatki Statističnega urada RS. Največ nočitev so turisti ustvarili v občini Mislinja, predvsem na račun smučišča Kope, sledijo občine Slovenj Gradec, Ribnica na Pohorju in Dravograd.

Začasni podatki statističnega urada ne vključujejo nastanitvenih zmogljivosti z manj kot 10 posteljami, zato bodo končne številke po izkušnjah iz preteklih let za približno pet odstotkov višje, je pojasnila Marija Lah iz slovenjgraške turistične pisarne.

rast turizma kope

Na območju Slovenj Gradca so lani obiskovalci ustvarili dobrih 26.000 nočitev, kar je tri odstotke manj kot v letu 2015. Za osem odstotkov se je zmanjšalo število nočitev domačih gostov, ki so skupno ustvarili 11.660 nočitev, medtem ko se je število nočitev tujih turistov povečalo za en odstotek na dobrih 14.400. Med tujimi nočitvami so največ nočitev na območju Slovenj Gradca ustvarili gostje s Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Nemčije in Italije.

Šport in kmetijstvo kot glavni razlog obiskarast turizma

Motivi turistov za obisk Slovenj Gradca z okolico so v zadnjih nekaj letih bolj ali manj enaki. Prevladujejo pohodništvo in kolesarjenje ter preživljanje počitnic na turističnih kmetijah. V poletnem času prevladuje športni turizem, pozimi pa je največ turistov na Kopah oziroma na celotnem območju zahodnega Pohorja.

Lani so na območju Slovenj Gradca največ nočitev zabeležili v januarju, je pa bila tudi lani zasedenost nastanitvenih zmogljivosti v poletnih mesecih dobra tudi zaradi številnih športnih ekip na poletnih pripravah in v času slovenskega košarkarskega turnirja.

V letošnjem letu turistični delavci na Koroškem pričakujejo najmanj tolikšno rast nočitev kot lani, saj so okrepili regijsko promocijo, je še izpostavila Lahova.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.