13:27, pet, 29. Mar

Rajzefiber mora zapustiti Gosposko





Prostori mariborskega Rajzefibra bodo kmalu v najemu Zadruge Dobrina. 

Vir: Google maps
Vir: Google maps

Mariborsko Društvo Hiša!, ki je zadnja leta v mestu na prostovoljni ravni ustvarilo številne kulturne in druge dogodke ter peljalo program Rajzefiber, bo moralo že v kratkem zapustiti občinske prostore v Gosposki ulici. Mestna občina Maribor je namreč morala izpeljati razpis za oddajo prostorov, a se to društvo nanj ni prijavilo.

Javno odpiranje ponudb za oddajo dveh poslovnih prostorov na Gosposki ulici, ki so v lasti občine, so izvedli v četrtek, iz mestne hiše pa so sporočili, da sta se na javni razpis prijavila Zadruga ARTmijeMAR in Zadruga Dobrina. Ker sta bili obe zadružno organizirani organizaciji, ki delujeta kot socialni podjetji, edina ponudnika in sta izpolnjevali vse razpisne pogoje, je bila njuna prijava uspešna.

Kot so še dodali na mariborski občini, je v enem od obeh poslovnih prostorov doslej delovalo tudi Društvo Hiša!, ki pa se na omenjeno javno zbiranje ponudb ni prijavilo in ni oddalo ponudbe. Že ko je društvo konec aprila ob objavi razpisa opozorilo na morebitno prostorsko stisko, so z občine sporočili, da pogodbenega razmerja z njimi ne morejo zgolj podaljšati.

Čeprav se je pod spletno peticijo, ki jo je v podporo ohranitve prostorov spisal Kolektiv Moment, podpisalo nekaj tisoč meščanov, so takrat na občini pojasnili, da jim zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti tega ne dovoljuje, zato so morali izvesti nov razpis. Z obema novima najemnikoma bodo najemni pogodbi podpisali v 15 dneh.

V Društvu Hiša! so pojasnili, da se na razpis niso prijavili zaradi previsoke varščine. Ta je namreč znašala 3600 evrov, kar naj bi bil za njih previsok zalogaj. Ob tem so napovedali, da bodo zagotovo iskali nove prostore v središču mesta. Čeprav so si jih nekaj že ogledali, končne odločitve še niso sprejeli, nekaj njihovih sodelavcev pa se bo do takrat začasno preselilo v Vetrinjski dvor.

Njihov prostor na Gosposki ulici bo prevzela Zadruga Dobrina, ki deluje od 2011 in se mora prav tako preseliti iz sedanjih prostorov v Tkalki. Ukvarja se z razvojem malih kmetij, pravično trgovino z živili in zagotavljanjem možnosti pravičnega plačila pridelovalcem in proizvajalcem. Ustanovili so jo pridelovalci in predelovalci z majhnih tradicionalnih kmetij z območja Slovenskih goric.

Sicer pa si je Društvo Hiša! svoje dosedanje prostore uredilo pred petimi leti, saj je takratna mestna oblast v njihovih aktivnostih, ki so uspešno oživljale mestna dvorišča, videlo primerno orodje za oživljanje takrat sicer precej izpraznjene ulice.

V zadnjih petih letih so izvedli 836 različnih dogodkov, od delavnic do izobraževanj, gostili so nekaj več kot 30.000 obiskovalcev ter 1739 izvajalcev in sodelujočih.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.