16:31, pet, 29. Mar

Ptujsko gledališče v novo sezono s šestimi premierami





Ptujsko mestno gledališče že v prvi polovici septembra s kar dvema premierama odpira novo gledališko sezono. Tudi letos bodo v gledališču, ki je sicer brez lastnega igralskega ansambla, obiskovalcem ponudili šest premiernih uprizoritev, med katerimi bodo dve pripravili samostojno, ostale pa nastajajo v koprodukciji z drugimi hišami.

Mestno gledališče PtujŽe naslednjo soboto bo na Ptuju premiera drame Edouarda Louisa Zgodovina nasilja, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, režiral pa jo je Ivica Buljan. Kot je povedal direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič, gre za osebno in prodorno družbeno analizo časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma.

Le nekaj dni pozneje bodo premierno uprizorili znanstveni cirkus za mladino, starejšo od enajst let, z naslovom Hevreka!, ki nastaja v sodelovanju z Zavodom Margareta Schwarzwald, avtorji predstave pa so Nik Škrlec, Lena Hribar in Urban Kuntarič.

Naslednja premiera je načrtovana za november, ko na ptujski oder prihaja drama Thomasa Bernharda Zabava za Borisa, ki nastaja v režiji Snežane Trišić. Gre za neizprosno igro o dvoličnosti družbe in njenih posameznikov, ki z navidezno dobrodelnostjo poskušajo prikriti svojo čustveno hendikepiranost in željo po premoči. Omenjeno predstavo pripravljajo v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj.

Po nekaj daljšem premoru bo aprila na vrsti premierna uprizoritev njihove samostojne produkcije, komedije o zasebnem in javnem v času virtualne resničnosti Seks z neznancem, ki je nastala pod peresom Laure Eason, režirala pa jo bo Renata Vidič.

Skupaj s Prešernovim gledališčem Kranj bodo še isti mesec prvič uprizorili duhovno dramo oziroma misterij Škofjeloški pasijon, ki ga je v začetku 18. stoletja napisal Oče Romuald oziroma Lovrenc Marušič in velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v knjižni slovenščini. Za režijo bo poskrbel Jernej Lorenci, ustvarjalci pa pravijo, da je zgodba svetla in polna upanja.

Kot zadnja bo junija na vrsti še premiera glasbeno-terasne komedija Hit sezone, katere avtor je Rokgre in bo v režiji Matjaža Latina nastala v samostojni produkciji ptujske hiše. Ustvarjalci obljubljajo veliko znanih šlagerjev in zabavni spremljevalni program, v katerem ne bo manjkalo smeha in anekdot na čase, ko je bilo potovanje na morje najsrečnejši trenutek v življenju vsakega delovnega človeka.

“V našem teatru se konceptualnosti ne gremo, saj je naša naloga nekoliko drugačna. Na eni strani moramo delati vrhunske predstave, na drugi pa z nekim širokim naborom vsebin pokriti čim širši spekter potreb naših obiskovalcev v regiji ter tako zapolniti praznino, ki jo morda drugi teatri puščajo z neko bolj konceptualno usmeritvijo,” na vprašanje, ali imajo njihove predstave v tej sezoni kakšno rdečo nit, odgovarja prvi mož ptujskega gledališča.

Ob tem je Srpčič, ki je nedavno prejel nov petletni mandat za vodenje mestnega gledališča v najstarejšem slovenskem mestu, za aktualno sezono napovedal še dve po njegovem “skoraj festivalski” obdobji. Potem ko je gledališče že pred leti gostilo festival monodrame, a so se mu morali zaradi krčenja sredstev odpovedati, bodo v jesenskem času z nekaj gostujočimi predstavami tiste, ki delijo denar, opozorili na to, da potreba po takšnem festivalu vendarle obstaja.

Poleti bodo v sodelovanju s festivalom Arsana znova pripravili še obsežnejši sklop predstav in prav tam bo premiero doživela predstava Hit sezone. Vse skupaj bodo odprli z glasbeno-gledališkim spektaklom Radeta Šerbedžije in Jureta Ivanušiča.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.