13:39, pet, 19. Apr

Ptujski poletni festivali s peticijo za večjo podporo občine





Ptujski poletni festivali Art Stays, Arsana in Dnevi poezije in vina očitajo županu Miranu Senčarju, da ni držal obljube o dodatni podpori. V spletni peticiji občino pozivajo, naj z dvigom sredstev vzpostavi razmere za normalno delovanje teh festivalov, ki v mesto privabijo številne obiskovalce. Senčar odgovarja, da dela vse, kar je v njegovi moči.

Ptuj

Organizatorji festivalov Art Stays, Arsana in Dnevi poezije in vina v “Peticiji za ohranitev ptujskih poletnih festivalov”, pod katero so zaenkrat zbrali okoli 300 podpisov, izpostavljajo, da vsako poletje privabijo na Ptuj več deset tisoč obiskovalcev ter vračajo življenje v staro mestno jedro, a ob tem ne uživajo zadostne podpore občine.

festival arsana 1. dan (21)

“Festivali že vrsto let delujejo v nestabilnem okolju z vse višjimi standardi in pričakovanji. Brez sprememb v financiranju festivali v bodoče v dosedanji obliki ne bodo več izvedljivi,” so zapisali Mladen Delin, Jernej Forbici in Aleš Šteger. Trenutno sofinancira ptujska občina festivale z deležem v višini od 15 do 20 odstotkov proračuna festivalov, kar je po njihovih ocenah “daleč pod primerljivimi standardi za podobne vrhunske neprofitne prireditve v javnem interesu z visoko mednarodno prepoznavnostjo”.

Od župana Senčarja pričakujejo, da bo držal obljubo o dodatnem financiranju festivalov. “Mestno občino Ptuj pozivamo, da od leta 2017 dvigne sofinancerski delež na vsaj 30 odstotkov in vzpostavi razmere za normalno delovanje,” še piše v spletni peticiji.

Na občini odgovarjajo, da se zavedajo pomembnosti razvijanja kulturnega dogajanja v mestu, a so s sredstvi omejeni. “Proračun Mestne občine Ptuj za leto 2016 je precej manjši kot prejšnja leta, pri čemer pa se sofinanciranje omenjenih festivalov ni zmanjšalo,” so spomnili.

Župan je lani predstavil idejo o skupnem “sponzorskem bazenu”, v katerem bi se zbirala sredstva za takšne projekte. Na enem mestu bi tako bila zbrana sredstva, ki jih zberejo na občini, kot tista, ki jih zberejo posamezni organizatorji, nato pa bi se razdelila.

A kot pojasnjujejo na občini, se organizatorji poletnih festivalov s to idejo niso strinjali, zato vanjo niso bili vključeni. So pa na takšen način zbrali za letošnje Kurentovanje okoli 170.000 evrov. “Župan še vedno išče sredstva in upa, da mu jih bo uspelo še kaj dobiti, saj je pripravljenost sponzorjev odvisna tudi od njihove trenutne poslovne situacije,” so še izpostavili na občini.

Organizatorji poletnih festivalov v današnjem javnem pismu odgovarjajo, da se župan samo spreneveda. “Organizatorji festivalov uradno niso bili obveščeni niti o višini zbranih sredstev niti o sponzorjih, ki so sponzorska sredstva namenili tudi za festivale, ne le Kurentovanje,” so med drugim zapisali. Županu očitajo, da zbranih sredstev ni usmeril tja, kamor so se odločili vlagati sponzorji, ampak jih je v celoti uporabil za Kurentovanje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.